Hrana bogata vlaknima koju trebate uvrstiti u ishranu

Vlakna su izuzetno važna

Izraz vlakna se odnosi na bilo koju vrstu ugljikohidrata koju naše tijelo ne može probaviti. Činjenica da naše tijelo ne koristi vlakna za gorivo, ne znači da su ona manje važna za naše cjelokupno zdravlje.

Dijetalna vlakna imaju izuzetne koristi za tijelo, a evo i nekih od njih:

  • Smanjenje holesterola - Vlakna u probavnom traktu mogu pomoći u smanjenju apsorpcije holesterola u tijelu.
  • Promovisanje zdrave težine - Hrana bogata vlaknima, poput voća i povrća, obično sadrži manje kalorija. Osim toga, vlakna mogu usporiti probavu u želucu i pružiti vam duži osjećaj sitosti.
  • Kontrola šećera u krvi - Vašem tijelu možda treba više vremena da razgradi hranu bogatu vlaknima. To pomaže u održavanju konzistentnijih nivoa šećera u krvi, što je posebno korisno za one koji imaju dijabetes.
  • Smanjivanje rizika od gastrointestinalnog karcinoma - Ako jedete dovoljno vlakana, možete iskusiti zaštitne efekte protiv određenih vrsta karcinoma, uključujući rak debelog crijeva.

Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko namirnica bogatih vlaknima koje trebate uključiti u ishranu:

Jagode

Jagode su ukusna i zdrava namirnica puna vlakana. Jagode sadrže puno hranjivih sastojaka poput vitamina C, mangana, raznih moćnih antioksidansa i slično. Osim toga, jagode sadrže i puno vlakana, stoga ih definitivno trebate uključiti u ishranu.

Avokado

Avokado je pun zdravih masti, vitamina C, kalijuma, magnezijuma, vitamina E i različitih vitamina B skupine. Avokado također ima brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući sadržaju zdravih masti. Pored toga, ovo je izuzetno popularan izvor vlakana, te je odličan ako želite povećati unos.

Jabuke

Konzumiranjem srednje velike jabuke možete očekivati unos od 4,4 grama vlakana. Jabuke se smatraju jednom od najukusnijih i najzdravijih voćki na svijetu, a poznate su upravo po svom izuzetnom sadržaju vlakana.

Grah

Grah je popularna vrsta mahunarke koja je puna biljnih proteina i različitih hranjivih sastojaka. Osim toga, grah je izuzetno dobar izvor vlakana, te je odličan za probavno zdravlje.

Maline

Maline su vrlo hranjive, jakog okusa, te su opskrbljene vitaminom C i manganom. Jedna šoljica malina sadrži 8 grama vlakana. Maline je veoma lako uvrstiti u ishranu, te ih možete jesti samostalno ili dodati u grčki jogurt ili zobene pahuljice za zdrav izbor doručka.

Banane

Banane su odličan izvor mnogih hranjivih sastojaka uključujući vitamin C, vitamin B6 i kalijum. Nezrele banane također sadrže i značajnu količinu otpornog škroba - neprobavljivi ugljikohidrat koji funkcioniše poput vlakana.

Mrkva

Mrkva je ukusno korjenasto povrće koje je veoma hrskavo i hranjivo. Sadrži značajne količine vitamina K, vitamina B6, magnezijuma i beta karotena - antioksidansa koji se u tijelu pretvara u vitamin A. U jednoj šoljici sirove mrkve možete očekivati unos od 3,6 grama vlakana.

Cvekla

Repa ili cvekla je korjenasto povrće bogato brojnim važnim hranjivim sastojcima uključujući folate, željezo, bakar, mangan i kalijum. Repa je također bogata anorganskim nitratima, koji su hranjive materije za koje se pokazalo da imaju brojne prednosti povezane s regulacijom krvnog pritiska. Osim toga, cvekla je izuzetno bogata vlaknima.

Podijeli članak