Zbog ovih razloga bi češće trebali jesti gljive

Blago prirode

Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju pod gljivice. Neke su nejestive jer su otrovne, dok su neke izuzetno zdrave.

Gljive sadrže jako malo holesterola i praktički nemaju masti i natrija u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.

Neke vrste gljiva potiču imunološki sastav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina u gljivama sprječava nastanak raka dojke i prostate.

Sve ovo nam ukazuje kako su one izuzetno zdrave.

Gljive se preporučuju dijabetičarima budući da  ne sadrže masnoću, kao što smo rekli, a pored toga potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda.

Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.

Također i njih ne treba jesti u prevelikim količinama jer kod nekih pogu izazvati osjećaj mučnine, vrtoglavicu ili grčeve u želucu. S toga se preporučuje da ih nabavljate od pouzdanih dobavljača.

Podijeli članak