Zbog ovih razloga bi češće trebali jesti gljive

Blago prirode

Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju pod gljivice. Neke su nejestive jer su otrovne, dok su neke izuzetno zdrave.

Zbog ovih razloga bi češće trebali jesti gljive

Gljive sadrže jako malo holesterola i praktički nemaju masti i natrija u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.

Neke vrste gljiva potiču imunološki sastav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina u gljivama sprječava nastanak raka dojke i prostate.

Sve ovo nam ukazuje kako su one izuzetno zdrave.

Opis nije dostupan

Gljive se preporučuju dijabetičarima budući da  ne sadrže masnoću, kao što smo rekli, a pored toga potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda.

Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.

Također i njih ne treba jesti u prevelikim količinama jer kod nekih pogu izazvati osjećaj mučnine, vrtoglavicu ili grčeve u želucu. S toga se preporučuje da ih nabavljate od pouzdanih dobavljača.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak