Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju pod gljivice. Neke su nejestive jer su otrovne, dok su neke izuzetno zdrave.
Zbog ovih razloga bi češće trebali jesti gljive
Blago prirode![Zbog ovih razloga bi češće trebali jesti gljive Zbog ovih razloga bi češće trebali jesti gljive](https://body.ba/pictures/article/240x240/1608479920-zbog-ovih-razloga-bi-cesce-trebali-jesti-gljive.jpg)
Gljive sadrže jako malo holesterola i praktički nemaju masti i natrija u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.
Neke vrste gljiva potiču imunološki sastav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina u gljivama sprječava nastanak raka dojke i prostate.
Sve ovo nam ukazuje kako su one izuzetno zdrave.
Gljive se preporučuju dijabetičarima budući da ne sadrže masnoću, kao što smo rekli, a pored toga potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda.
Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.
Također i njih ne treba jesti u prevelikim količinama jer kod nekih pogu izazvati osjećaj mučnine, vrtoglavicu ili grčeve u želucu. S toga se preporučuje da ih nabavljate od pouzdanih dobavljača.