Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju pod gljivice. Neke su nejestive jer su otrovne, dok su neke izuzetno zdrave.
Zbog ovih razloga bi češće trebali jesti gljive
Blago prirodeGljive sadrže jako malo holesterola i praktički nemaju masti i natrija u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.
Neke vrste gljiva potiču imunološki sastav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina u gljivama sprječava nastanak raka dojke i prostate.
Sve ovo nam ukazuje kako su one izuzetno zdrave.
Gljive se preporučuju dijabetičarima budući da ne sadrže masnoću, kao što smo rekli, a pored toga potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda.
Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.
Također i njih ne treba jesti u prevelikim količinama jer kod nekih pogu izazvati osjećaj mučnine, vrtoglavicu ili grčeve u želucu. S toga se preporučuje da ih nabavljate od pouzdanih dobavljača.