Gubitak kilograma na pravilan način: Vodič za unos zdravih ugljikohidrata

Često su na lošem glasu, ali nisu svi isti

Mnogi ljudi se potpuno odriču ugljikohidrata u ishrani kada pokušavaju smršati. Iako su ugljikohidrati često na lošem glasu, ovi makronutrijenti su zapravo neophodni vašem tijelu za energiju i zdravlje. 

Zato je važno da se upoznate s tim koji ugljikohidrati su zdravi, a koji ne, te koje namirnice možete uključiti u ishranu ako želite unositi ugljikohidrate na pametan način. Iako većini ljudi na pamet padaju pomfrit, nezdrava peciva i slično, ugljikohidrati se zapravo nalaze i u drugim zdravim namirnicama. Body.ba vam donosi nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da shvatite zašto su ugljikohidrati važan dio zdrave i uravnotežene ishrane, te kako ih pravilno unositi.

Donosite zdrave izbore

Zamišljajte ugljikohidrate kao gorivo koje pokreće vaše tijelo. Oni su vam potrebni kako biste imali dovoljno energije. Postoje dvije vrste, i to jednostavne i složene. Jednostavni ugljikohidrati se brzo razgrađuju u šećer, te nisu korisni za vaše tijelo. Stoga ih jedite manje. S druge strane, postoje i složeni ugljikohidrati koji se sporije razgrađuju, te su izuzetno korisni za vaše tijelo.

Uvijek pročitajte hranjive sastojke na namirnicama

Nutricionističke etikete vam nude jednostavan način da uočite sav dodatni šećer i ostale sastojke u namirnicama koje birate. Izbjegavajte kupovinu namirnica koje sadrže višak šećera, a to može pisati kao saharoza, fruktoza, dekstroza i matoza. Što se više ovih sastojaka pojavljuje, to znači da proizvod ima više šećera.

Mlijeko je bogato jednostavnim ugljikohidratima

Jednostavni ugljikohidrati se nalaze samo u masnim i prženim namirnicama? Pa i nije baš tako. Jednostavni ugljikohidrati se prirodno pojavljuju u nekim namirnicama koje su dio uravnotežene ishrane. Na primjer, većina mliječnih proizvoda sadrži laktozu ili mliječni šećer.

Kakav hljeb odabrati?

Iako mnogi ljudi prestaju konzumirati hljeb kada pokušavaju smršati, postoje i zdrave vrste koje možete konzumirati u umjerenim količinama. Potražite hljeb napravljen od cjelovitih žitarica poput ječma, raži i zobi.

Šta je s voćem?

Voće je slatko što mora značiti da sadrži jednostavne ugljikohidrate? To je istina, ali ovo je i dalje zdrav izbor. Voće u sebi sadrži vlakna koja pomažu u usporavanju razgradnje šećera. Osim toga, većina voća je dobar izvor hranjivih sastojaka poput vitamina C i kalijuma.

Pazite šta pijete

Gazirani sok koji pijuckate ili voćni napitak koji ste kupili u marketu može biti podli izvor jednostavnih ugljikohidrata. To je zato što ovakvi napici sadrže zaslađivač, a često je to kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze.

Uživajte u jesenjim namirnicama

Mnoge namirnice koje se povezuju s jeseni, poput slatkog krompira, tikve i bundeve, su odličan izvor složenih ugljikohidrata. Konzumiranjem ovih namirnica možete povećati unos zdravih ugljikohidrata.

Med je odličan izbor

Svi se s vremena na vrijeme volimo počastiti slatkišem, a jedan od najboljih i najzdravijih izbora je med. Umjesto šećera ili voćnog sirupa, dodajte med u jutarnju šoljicu čaja, kafe ili u zobene pahuljice. Možete odabrati i zdravije opcije od bijelog šećera, poput smeđeg šećera, javorovog sirupa i melase.

Mahunarke

Mahunarke, a posebno grah, su odličan izvor složenih ugljikohidrata. Grah, bez obzira da li odaberete pinto, bijeli ili crni, je odličan izbor vlakana. Možete birati i leću ili grašak kao druge zdrave izvore ugljikohidrata.

Grickajte se bez grižnje savjesti

Iako se čini predobro da bi bilo istinito, i dalje možete uživati u grickanju tokom gledanja filma i ne brinuti o unosu nezdravih ugljikohidrata. Kokice su odličan izvor ugljikohidrata i vlakana, a možete ih začiniti biljem i začinima umjesto putera i soli.

Podijeli članak