Prirodni laksativi: 8 namirnica koje ubrzavaju probavu

Hrana za one koje muči zatvor

Zatvor je čest problem koji pogađa oko 20% populacije. Smanjenje kretanja hrane kroz probavni sistem jedan je od najčešćih uzroka. Ishrana s malo vlakana, starenje i tjelesna neaktivnost također mogu doprinijeti zatvoru.

Iako lijekovi za zatvor obično uključuju laksative i dodatke vlaknima, određene namirnice vam mogu biti korisne za poboljšanje probave. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko ukusnih namirnica koje su korisne za zdravlje, te mogu poslužiti kao prirodna i učinkovita alternativa lijekovima za zatvor.

Jabuke

Jabuke su dobar izvor vlakana, te jedna mala jabuka (149 grama) daje 3,6 grama vlakana. Vlakna prolaze kroz crijeva neprobavljena, pomažući u stvaranju stolice i pospješujući redovno pražnjenje crijeva. Jabuke sadrže i specifičnu vrstu rastvorljivih vlakana nazvanu pektin, koja je poznata po svom laksativnom dejstvu.

Suhe šljive

Suhe šljive se često koriste kao prirodni laksativ - i to s dobrim razlogom. Četiri suhe šljive (32 grama) sadrže 2 grama vlakana i oko 7% dnevnih potreba za vitaminom A i kalijumom.

Kivi

Kivi je posebno bogat vlaknima, što ga čini izvrsnom hranom koja pomaže u probavi. Jedan srednji kivi (69 grama) sadrži 2 grama vlakana. Pokazalo se da kivi potiče kretanje u probavnom traktu. Osim toga, ovo ukusno tropsko voće također poboljšava simptome zatvora. Stoga dodajte kivi u vaš sljedeći smoothie ili zdjelu voća za doručak.

Sjemenke lana

Uz širok spektar zdravstvenih prednosti, visok sadržaj vlakana i sposobnost poboljšanja probave sjemenki lana definitivno ih ističu. Svaka porcija lanenih sjemenki od 1 kašike (10 grama) sadrži 3 grama vlakana, uključujući mješavinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Možete ih dodati u jogurt, supu, šejkove ili zobene pahuljice.

Kruške

Kruške na nekoliko načina mogu ublažiti zatvor. Prije svega, bogate su vlaknima, te jedna srednja kruška od 178 grama sadrži 6 grama vlakana, što zadovoljava oko 16% dnevnih potreba za vlaknima.

Grah

Većina sorti graha bogata je vlaknima i može pomoći u održavanju probavnog zdravlja. Grah sadrži značajne količine topivih i netopivih vlakana, što pomaže u ublažavanju zatvora na različite načine. Rastvorljiva vlakna upijaju vodu, te tako poboljšavaju probavu i olakšavaju zatvor.

Kefir

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji sadrži probiotike, oblik zdravih crijevnih bakterija koji mogu pomoći u ublažavanju zatvora. Dokazano je da probiotici povećavaju učestalost stolice i poboljšavaju konzistenciju stolice.

Smokve

Smokve su izvrstan način da unosite više vlakana u ishrani kako biste potaknuli redovnu i zdravu probavu. Suhe smokve vam mogu dati posebnu koncentrisanu dozu vlakana. Iako se smokve mogu konzumirati same, one se također mogu uključiti u voćnu salatu ili dodati u džem

Podijeli članak