Namirnice koje uzrokuju nadutost trbuha

Neugodan osjećaj koji lako možete izbjeći

Nadutost nije uvijek loša. U većini slučajeva je rezultat dodatnog plina u vašem sistemu zbog gutanja zraka ili jedenja određene hrane. 

Osjećaj nadutosti nakon obilnog obroka je ponekad normalan, ali ako se vaš stomak nadima nakon svakog jela, onda ovo može biti razlog za zabrinutost. To bi mogao biti znak da nešto nije uredu sa zdravljem vaših crijeva i probave. Osnovni uzrok mogao bi biti sindrom iritabilnog crijeva, upalna bolest crijeva, celijakija, zatvor, gastropareza ili rak.

Ipak, ne može se zanemariti činjenica da je nadutost neugodna, stoga ćete je htjeti izbjeći ako je to moguće. Čak i nekoliko jednostavnih prilagodbi u vašoj ishrani može vam biti korisno. Važno je znati da je svako tijelo drugačije, te da hrana koja kod vaših prijatelja izaziva nadutost, za vas ne mora imati nužno istu reakciju. S obzirom na to, postoje neki najčešći krivci za ovaj problem. Body.ba vam u nastavku donosi namirnice koje mogu doprinijeti osjećaju nadutosti:

Prerađena hrana

Neprijatelj broj jedan koji uzrokuje nadutost trbuha je natrij. Natrijum zadržava vodu, a kada se do dogodi, rezultat je nadutost. Natrij uglavnom dolazi iz nezdrave i prerađene hrane, kao što su brza hrana, prelivi, umaci, supe u konzervi, pekarski proizvodi poput hljeba, peciva i krafni.

Hrana bogata mastima

Hrana koja je puna zasićenih masnoća, poput prerađenog mesa i sira, često uzrokuje nadutost. Ovim namirnicama je potrebno duže da se probave, te se sporije kreću kroz gastrointestinalni trakt što može rezultirati nadutošću.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi u različitim oblicima, uključujući sir, mlijeko i sladoled, kod mnogih ljudi može uzrokovati nadutost zbog laktoze. Neke osobe imaju probleme s probavljanjem laktoze. Izuzetak je jogurt, koji zapravo može biti koristan u borbi protiv nadimanja trbuha.

Jabuke

Iako su jabuke zasigurno zdrava namirnica, one sadrže puno fruktoze, što može izazvati nadutost. Jabuke se također smatraju hranom koja sadrži šećere koje tanko crijevo slabo apsorbira. Pored jabuka, zdrava hrana poput luka, graha i indijskog oraha također može biti teža za probaviti.

Mahunarke

Mahunarke, poput graha i leće, mogu uzrokovati nadutost zbog visokog sadržaja vlakana. Ove namirnice sadrže malo zasićenih masti i natrija, a posebno su bogate vlaknima. Iako nas vlakna ispunjavaju, te održavaju probavni trakt u zdravoj funkciji i hrane zdrave bakterije u mikrobiomu crijeva, možda ćete trebati smanjiti unos ako često imate problem s nadutošću. 

Brokule, kupus, kelj...

Povrće poput brokula, karfiola, kupusa, kelja, rukole i prokulice je poznato po brojnim zdravstvenim prednostima, ali mnogi ljudi ne znaju da ova hrana često uzrokuje nadutost. Ako ih jedete u velikim količinama, može doći do nakupljanja viška plina, što dovodi do nadutosti. 

Podijeli članak