Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu, jer pokreće vaš metabolizam i općenito vam daje gorivo i izdržljivost dok ne dođe vrijeme za ručak. Ipak, mnogi ljudi nisu svjesni da konzumiranje određenih namirnica zapravo može imati potpuno suprotan efekat.
Hrana koju nipošto ne trebate jesti za doručak
Ključ je umjerenostNaravno, to ne znači da nikada više ne smijete jesti namirnice u nastavku. Ključ je u umjerenosti. Body.ba vam u nastavku donosi namirnice koje ne biste trebali konzumirati svakodnevno za doručak:
Bijeli tost
Tostirani hljeb je omiljeni doručak mnogih ljudi, ali puno bolji izbor je zapravo crni hljeb. Ova namirnica može pomoći u smanjenju lošeg holesterola, ali važno je da detaljno pročitate hranjive sastojke kako biste utvrdili da je hljeb od cjelovite pšenice.
Masna hrana
Ova opcija doručka je izuzetno kalorična. Masna pržena hrana obično se prži na biljnim uljima koja se zagrijavaju. Birajte kuhana jaja ili kajganu umjesto jaja prženih na ulju. Možete odabrati i zdravija ulja, poput maslinovog i kokosovog za pripremu doručka kako biste sačuvali vaše srce.
Samo smoothie
Smoothie za doručak može biti odličan izbor jutarnjeg napitka, ali mnogi ljudi griješe u njegovoj pripremi i konzumaciji. Naime, nije dovoljno samo popiti smoothie i smatrati da ste završili s doručkom. Osim toga, prirodni šećeri se oslobađaju u ovom napitku, te mogu štetiti zubima, smanjiti razinu energije i loše utjecati na održavanje težine. Čak i ako dodate kelj i špinat u vaš smoothie, to neće smanjiti sadržaj šećera. Stoga pokušajte smanjiti voće na minimum i uključiti više zelenila.
Šećerne žitarice
Zdrav doručak može održavati razinu šećera u krvi, smanjiti žudnju za hranom kasnije i dati vam energiju za normalno funkcionisanje tokom ostataka dana. Međutim, ako odaberete slatke žitarice, to može povisiti razinu glukoze u krvotoku, što može rezultirati kratkim porastom energije, zbog čega ćete se kasnije osjećati tromo.
Aromatizirana kaša
Kaša može biti zdrav i hranjiv način da započnete svoj dan, ali ako odaberete aromatizirane i nezdrave sorte, definitivno ćete sabotirati svoj plan zdrave ishrane. Instant kaša obično je prepuna šećera i soli, a dodavanje određenih sastojaka može dodatno povećati sadržaj šećera. Ako nemate vremena ujutro sami pripremati kašu, odaberite obične sorte i sami dodajte svoje sastojke.
Kafa s previše dodataka
Dodavanje aromatiziranog sirupa u kafu, šećera ili drugih dodataka, može poništiti sve beneficije ovog izuzetno popularnog napitka. Ako žudite za više okusa u vašoj kafi, u nju jednostavno dodajte cimet ili ekstrakt vanilije. Ovo će vam dati specifičan okus bez pretjeranog povećavanja šećera.