Zašto su ugljikohidrati važan dio zdrave i uravnotežene ishrane?

Važan dodatak za povećanje energije

Ugljikohidrati se nalaze u namirnicama poput voća, povrća, hljeba, tjestenine i mliječnih proizvoda. Vaše tijelo koristi ovu hranu za stvaranje glukoze, koja je glavni izvor energije vašeg tijela.

Glukoza je vrsta šećera koja se može odmah koristiti za energiju ili skladištiti kako bi se kasnije koristila.

Ugljikohidrati pružaju tijelu potrebnu energiju i dobar su izvor mnogih vitamina i minerala. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki. Najbolji ugljikohidrati su oni koji sadrže puno vlakana, poput povrća, voća i cjelovitih žitarica. Ovim ugljikohidratima treba više vremena da se razgrade na glukozu, te vam daju više hranjivih sastojaka zajedno s kalorijama. Rafinirani ugljikohidrati se ponekad nazivaju i "lošim" ugljikohidratima. Oni su prerađeni tako da im se dodaje šećer i uklanja zdravi sadržaj, te su uobičajeni primjerni prerađenih ugljikohidrata bijeli hljeb, peciva i kolačići.

Ishrana s malo ugljikohidrata za mršanje

Jedna od najboljih smjernica za mršanje je uklanjanje izvora jednostavnih šećera, kao što su soda, slatkiši, bombone, kolači i slične grickalice. Odaberite hranu s malo ili nimalo šećera. Najbolja hrana je bogata vlaknima, jer vam daje osjećaj sitosti.

Ako odaberete dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za mršanje i unosite manje kalorija, smršat ćete. Općenito ove ishrane uključuju manje hljeba i tjestenine, a više povrća, voća i mesa. Kada prestanete jesti ugljikohidrate, brzo gubite na težini vode dok vaše tijelo razgrađuje pohranjene ugljikohidrate. Čim ponovo počnete jesti ugljikohidrate, vaše tijelo obnavlja zalihe ugljikohidrata i vaša težina se vraća.

Jedite prave ugljikohidrate za mršanje

Jedite puno svježeg voća i povrća, što će vašim obrocima dodati raznolikost, boju i okus. Cjelovite žitarice, kao što su cjelovita pšenica, kukuruzne tortilje i smeđa riža, su sjajan izvor zdravih ugljikohidrata. Provjerite nutritivne oznake za informacije o ugljikohidratima, uključujući ukupne ugljikohidrate, dijetalna vlakna i šećera.

Ideje za unos pravih ugljikohidrata u ishranu

Započnite dan doručkom od cjelovitih žitarica i voća. Dodajte dodatnu porciju povrća uz ručak i večeru. Za lagane međuobroke birajte sirovo povrće. Jedite voće kao desert.

Podijeli članak