Šta jesti uz zobene pahuljice?

Ne možete pogriješiti s ovim sastojkom

Popularan trend u svijetu zdrave ishrane je pečena zobena kaša. Iako na internetu možete pronaći mnoštvo recepata, s pireom od banana ne možete pogriješiti.

Zašto treba dodati bananu u zobene pahuljice?

Prije svega, započnimo s hranjivom vrijednošću banane. Banane su pune fruktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u voću. Dodavanjem banana pečenoj zobi možete uživati u prirodnoj slatkoći bez dodavanja šećera.

Osim toga, jedna obična banana će vam ponuditi 12% dnevnog unosa kalija, te 3 grama vlakana. Ovo voće je također izuzetno bogato vitaminom C, vitaminom B-6 i magnezijem.

Banane također sadrže pektin - vlakno topivo u vodi koje vam može pomoći u pečenju. Dodavanjem banane u zobene pahuljice, ne samo da ćete zasladiti obrok, već ćete mu i dodati teksturu koju priželjkujete.

Recept

Evo sastojaka koji će vam trebati:

  • 1/2 šolje zobi
  • 1 banana
  • 1 jaje
  • 1/4 šolje ovsenog mlijeka
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike putera od kikirikija
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Prstohvat soli

Pomiješajte sastojke. Smjesu sipajte u malu posudu za pećnicu, a zatim pecite na 350 stepeni 22 minute. Na vrh dodajte tamnu čokoladu ili voće po želji i uživajte u zdravom i ukusnom doručku za odličan početak dana!

Podijeli članak