Da li se hidratizirate dovoljno tokom vježbanja?

Pravilan unos vode je ključan

Mnogi vježbači znaju da trebaju biti hidratizirani tokom vježbanja, ali se često pitaju koliko, kada i zašto trebaju piti vodu?

Vodič za hidrataciju prije vježbanja

Pijte puno vode 2 do 3 sata prije vježbanja kako biste omogućili apsorpciju.

Popijte čašu vode 10-15 minuta prije vježbanja kako biste započeli trening s ravnotežom tekućine.

Tokom vježbanja

Konzumirajte vodu svakih 10-15 minuta tokom vježbanja.

Ako vježbate duže od 60 minuta, trebali biste unositi i sportske napitke koji su bogati elektrolitima i ugljikohidratima (ovo će vam dati potrebnu energiju). Svako 15-30 minuta pijuckajte sportski napitak.

Nakon vježbanja

Važno je da se hidratizirate i nakon treninga, ali ovo ovisi o vašim potrebama. To može biti i sportsko piće i voda, te naravno ovisi o situaciji. Ako intenzivno vježbate više od sat vremena, onda bi najbolje bilo da konzumirate sportsko piće s najmanje 6-8% ugljikohidrata. Ovo može biti korisno za nadoknađivanje izgubljene tečnosti, elektrolita i ugljikohidrata. Također, pijenje sportskog pića vam može pomoći u poboljšanju performansi tokom dužih vježbanja.

Ipak, ako ne obavljate intenzivne treninge, onda vam sportsko piće nije neophodno obzirom da zalihe tečnosti, elektrolita i ugljikohidrata obično nisu u potpunosti potrošene tokom standardnog treninga. Stoga je konzumiranje vode prije, za vrijeme i nakon vježbanja, sve što je potrebno prosječnoj osobi da održi svoje tijelo hidratiziranim.

Podijeli članak