Brži gubitak kilograma: Ukusni ugljikohidrati koji su dobri za vas

Pomažu u procesu mršanja

Ugljikohidrati su već dugi niz godina na lošem glasu. Ova reputacija proizilazi iz činjenice da je lakše pretjerati u jedenju hrane s jednostavnim, rafiniranim ugljikohidratima. 

Jednostavne ugljikohidrate možemo pronaći u slatkišima, desertima, rafiniranim žitaricama poput riže, tjestenine, hljeba i slično. Ovih namirnica ima svugdje, te nije neuobičajeno da ljudi osjećaju žudnju upravo za ovom hranom. Ipak, sadržaj hranjivih sastojaka je izuzetno nizak, stoga se ono što tijelu nije potrebno skladišti u vašim perifernim tkivima (masne ćelije). Ako često pretjerujete u unosu jednostavnih ugljikohidrata, može doći do debljanja.

Stručnjaci savjetuju da barem polovina ukupnih kalorija koje unosimo tokom dana budu ugljikohidrati, ali važno je koje vrste biramo. Body.ba vam u nastavku donosi neke od najboljih opcija:

Zob

Probiotička vlakna koja se nalaze u zobi pomažu u povećanju zdravih bakterija koje se nalaze i našim crijevima. Uz to, istraživanja povezuju beta-glukan, vrstu topivih vlakana koja se nalaze u zobi, sa smanjenjem holesterola.

Suhe šljive

Suhe šljive su bogate kalijem, magnezijem i kalcijem. One su dar iz prirode za naše kosti. Osim toga, izuzetno su korisne za probavno zdravlje i krvni pritisak jer imaju visok sadržaj vlakana. Redovno konzumiranje suhih šljiva može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Mahunarke

Grah, leća, slanutak i grašak su izuzetno ukusne i zdrave namirnice. Ovo su biljni proteini koji su prepuni vlakana, minerala i B-vitamina, koji pomažu vašem nervnom i mišićnom sistemu da funkcionišu. Osim toga, ova hrana nije skupa, a mnogi vegani također mijenjaju meso upravo mahunarkama.

Krompir

Mnogi ljudi vole krompir zbog izuzetnog okusa i različitih načina na koje se može pripremati. Krompir je bogat proteinima, vlaknima, kalijem i naravno mnoštvom ugljikohidrata. Možete ga spremati na različite načine i uživati u njemu tokom ručka ili večere.

Kvinoja

Kvinoja je žitarica bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i proteinima. Bogata je vitaminima B, te je odlična za povećanje energije. Osim toga, kvinoju možete pripremati na različite načine, te je izvrstan dodatak brojnim receptima.

Banane

Banane su bogate kalijumom i magnezijem, te smanjuju nadutost i daju vam prebiotičke sastojke koji su potrebni za dobre bakterije u crijevima. Jedite ih svakodnevno. Možete ih dodati u jutarnje žitarice ili pomiješati s orašastim plodovima i ostalim voćem za ukusnu salatu.

Jogurt

Jogurt je sjajan izvor ugljikohidrata jer vam pruža laktozu - prirodni šećer koji se dobiva iz mliječnih proizvoda. Nezaslađeni jogurt ili grčki jogurt su najbolje opcije. Bogat je proteinima, te je izuzetno svestran.

Trešnje

Trešnje imaju izuzetno puno koristi za zdravlje. Poznato je da trešnje pomažu u proizvodnji melatonina, što može biti korisno za postizanje kvalitetnog sna. Istraživanja povezuju trešnje s bržim oporavkom mišića kod sportista. Možete jesti suhe trešnje ili ipak odabrati prirodni sok ili cjelovito voće kako biste uživali u svim koristima za zdravlje.

Cvekla

Mnogi ljudi ne znaju da je cvekla odličan izvor vitamina C - antioksidansa povezanog s jačanjem imuniteta i pomaganjem ćelijama da se obnove. Također, cvekla sadrži dosta folata i vitamina B, što može biti korisno u smanjenju rizika od kognitivnog pada.

Mrkva

Nema sumnje da je mrkva izuzetno zdrava. Ova namirnica je puna polifenola, flavonoida i karotenoida. Svi ovi antioksidansi su povezani s brojnim zdravstvenim prednostima. Kombinacija beta karotena i vlakana za jačanje imuniteta čini ih posebno korisnim za zdravlje.

Podijeli članak