Zašto su omega-3 masne kiseline važan dio zdrave ishrane?

I kako ih prirodno unositi

Omega-3 masne kiseline su grupa polinezasićenih masnih kiselina koje su važne za brojne funkcije u našem tijelu. One se nalaze u brojnim namirnicama, a poznato je da se nalaze uglavnom u morskim plodovima poput sardina, lososa, tunjevine, pastrmke, rakova, dagnji i slično.

Postoje različite vrste omega-3 masnih kiselina, poput EPA i DHA, koje se nalaze u morskim plodovima. Druga vrsta su omega-3 masne kiseline poznate kao ALA, koje se obično nalaze u biljnim uljima. Omega-3 masne kiseline su također dostupne kao dodaci ishrani.

Kako one koriste vašem zdravlju?

Postoje brojne prednosti omega-3 masnih kiselina za ljudsko zdravlje, a neke od najpoznatijih su:

Koristi za zdravlje srca

Brojna istraživanja pokazuju da ishrana bogata plodovima mora pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca. Studije pokazuju i da osobe koje jedu morsku hranu barem jednom sedmično imaju manje šanse da umru od srčanih bolesti, od onih koji gotovo nikad ne jedu morsku hranu. To je upravo zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina.

Ublažavaju simptome artritisa

EPA i DHA, vrste omega-3 masnih kiselina u morskim plodovima u ribljem ulju, mogu biti korisne u ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Istraživanja pokazuju da osobe koje unose riblje ulje imaju kraće trajanje jutarnje ukočenosti, manje oticanje i bol u zglobovima, te manje potrebe za protuupalnim lijekovima za kontrolu simptoma.

Važno za trudnice

Nutritivna vrijednost morskih plodova od posebne je važnosti tokom rasta i razvoja fetusa, kao i tokom rane dojenačke faze. Žene koje su trudne trebale bi redovno jesti morske plodove svake sedmice. Ipak, trudnice bi trebale ograničiti unos bijele tune, te ne bi trebale pretjerivati u konzumaciji ove namirnice zbog visokog udjela žive.

Multipla skleroza

Mnoge osobe s multiplom sklerozom uzimaju omega-3 dodatke jer ovo može imati zaštitne efekte na mozak i nervni sistem.

Mentalno zdravlje

Neka istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u liječenju različitih neuropsihijatrijskih stanja, poput:

  • Poremećaja hiperaktivnosti deficita pažnje
  • Posttraumatski stresni poremećaj
  • Parkinsonova bolest
  • Depresija
  • Demencija
  • Shizofrenija
  • Gubitak pamćenja

Izvori hrane

Sada kada znate na koje načine omega-3 masne kiseline mogu pomoći vašem zdravlju, vjerovatno se pitate koje namirnice su najbolji izvor. Iako postoje dodaci, uvijek je najbolje okrenuti se prirodnim izvorima, naravno, ako vam doktor nije preporučio drugačije.

Izvori omega-3 masti uključuju:

  • Masnu ribu poput sarina, tune i lososa
  • Ostale morske plodove, poput škampa
  • Jaja
  • Ulja od jetre ribe, poput ulja jetre bakalara

Alternative ribljeg ulja za unos omega-3 uključuju:

  • Laneno ulje
  • Chia sjemenke
  • Ulje repice
  • Sojino ulje
  • Orasi
  • Grah
  • Podravka Jadranske sardine u biljnom ulju

Ako želite povećati unos omega-3 masnih kiselina i zaštiti vaše srce, mentalnu dobrobit i druge aspekte zdravlja, Body.ba vam savjetuje da probate ukusne Podravka jadranske sardine u biljnom ulju. Sardine su pripremljene na tradicionalan način, te im se dodaje samo so i odabrano biljno ulje. Sardine možete jesti bez ikakve prethodne pripreme, te je dovoljno da ih dodate gotovim jelima poput tjestenine, salate ili ih jednostavno stavite u sendvič. Postoji toliko različitih recepata koje možete isprobati, a njihove koristi za vaše zdravlje nisu upitne.
Sardine su bogate proteinima, vitaminom D, kalcijem i naravno omega-3 masnim kiselinama, a u njima nema nikakvih dodatnih mjesta za konzervanse i druge aditive. U konzervu stane samo riba, sol i ulje.

Podijeli članak