Nijanse nutrijenata: Zdrave namirnice različitih boja koje trebaju biti sastavni dio ishrane

Što šarenije, to bolje

Jedenje različitih vrsta voća i povrća je neophodno za optimalno zdravlje. Našim tijelima su potrebni različiti minerali, vitamini i fitohemikalije kako bismo ostali zdravi, a priroda ih je raspodijelila u različite boje.

Osim toga, pripremanje šarenog obroka je puno zabavnije, te će učiniti čitav proces jedenja interesantnijim Body.ba vam u nastavku objašnjava koje boje trebate uključiti u ishranu i kojim hranjivim sastojcima različite namirnice raspolažu:

Zelena

Namirnice zelene boje su jedan od najboljih izbora za zdravu ishranu. Lutein i vitamin K su hranjivi sastojci kojim zeleno voće i povrće obiluje, a oni su neophodni za zdravlje krvi i kostiju. Pored toga, ova hrana sadrži antioksidanse i folate - hranjivu tvar koja je posebno korisna za trudnice. Kelj, brokule, špinat, blitva, prokulice, šparoge, boranija, celer, krastavci, grašak, avokado, kivi, zeleno grožđe i zelene jabuke su idealan izbor.

Plava i ljubičasta

Plava i ljubičasta hrana sadrži antocijanine, moćne antioksidanse koji mogu zaštititi ćelije od oštećenja i mogu smanjiti rizik od raka, moždanog udara i srčanih bolesti. Cvekla, rotkvica i ljubičasti kupus puni su nitrata koji prirodno mogu smanjiti krvni pritisak. Voće - što je tamnije, to bolje - sadrži fitohemikalije za koje je poznato da popravljaju štetu od stresa i upala. Zdrava ljubičasta hrana uključuje patlidžan, ljubičasti kupus, ciklu, rotkvice, crne masline, bobičasto voće (borovnice i kupine), ljubičasto grožđe, suhe šljive i tamne trešnje.

Crvena

Crveno voće i povrće je bogato fitohemikalijama - uključujući likopen i elagičnu kiselinu. Crvena hrana ima koristi u borbi protiv raka, te bi mogla smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Namirnice poput lubenice, paradajza, crvene paprike, rotkvice, jagoda, brusnica, malina, crvenih jabuka, šipka i trešnji su odličan način da dodate malo crvene boje u ishranu.

Žuta i narandžasta

Narandžasto i žuto voće i povrće prepuno je hranjivih sastojaka. Bogati su vitaminom C i karotenoidima, uključujući beta-karoten, koji promoviše zdrav vid i rast ćelija. Agrumi sadrže hesperidin koji povećava protok krvi i može pomoći u sprječavanju moždanog udara. Bundeva, mrkva, tikvice, kukuruz, žuta i narandžasta paprika, narandža, limun, grejp, ananas, papaja, dinja, breskva i kajsija definitivno trebaju biti na vašem sedmičnom meniju!

Bijela i smeđa hrana

Iako ove namirnice nisu jarke boje kao ostale s ove liste, to ne znači da nisu bogate hranjivim sastojcima. Hrana poput luka i karfiola je bogata alicinom i kvercetinom koji pomažu u smanjenju rizika od raka, te imaju protuupalna svojstva. Selen - koji se nalazi u gljivama - ima važnu ulogu u jačanju imuniteta. Bijeli grah, krompir, gljive, artičoka, hurme, kruške, luk i karfiol su odličan izvor ovih hranjivih sastojaka.

Podijeli članak