Smanjite konstipaciju uz zdravu i ukusnu hranu

Problem sa zatvorom riješite pravilnom ishranom

S vremena na vrijeme, svi imamo probleme s konstipacijom.

Ako imate problem sa zatvorom vaše probavno zdravlje može patiti. Zdravo je obavljati nuždu jednom do tri puta dnevno. Pored toga što je važno da pijete dovoljno vode, postoje i druge namirnice koje će vam pomoći da se riješite ovog dosadnog i neugodnog problema. Body.ba vam u nastavku donosi neke od njih:

Crni grah

Vlakna su ključni hranjivi sastojak za održavanje zdravog probavnog trakta i smanjenje rizika od zatvora. Porcija crnog graha obiluje vlaknima, te će vam pomoći da pokrenete probavu i ublažite nakupljanje gasova i smanjite nadutost. Ovu namirnicu možete jesti na više načina kako biste pomogli vašoj probavi, te postoji bezbroj recepata u koje možete dodati grah.

Smokve

Smokve su izuzetan izvor vlakana. Ako imate probleme sa zatvorom, idealno bi bilo da pojedete ovu ukusnu voćku. Smokve sadrže i enzime koji pomažu probavnom sistemu. Možete ih jesti samostalno ili ih dodati na pizzu, tost i slično. Smokve odlično idu i uz slatka i uz slana jela, stoga vam neće biti teško da ih dodate u ishranu.

Zobene pahuljice

Jutarnja zdjela zobenih žitarica može postati najbolji prijatelj vaših crijeva. U jednoj šoljici zobenih pahuljica nalazi se i do četiri grama vlakana. Netopljiva vlakna se razgrađuju u probavnom traktu, te stimulišu rad crijeva. Pored toga, zob sadrži vlakno koje se zove beta glukan - moćno topivo vlakno s mnogim zdravstvenim prednostima. Ovo vlakno pomaže u smanjenju lošeg holesterola i šećera u krvi. U zdjelu zobenih pahuljica dodajte jogurt i voće poput jagoda, banana, borovnica i slično.

Suhe šljive

Suhe šljive su vjerovatno najpoznatiji lijek protiv konstipacije, a za to postoji dobar razlog. One sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja vam pomažu da održavate zdravu probavu. Možete ih grickati ili odabrati sok od šljiva kako biste povećali unos vlakana.

Slatki krompir

Ukusan i hrskav, slatki krompir ili batat je bogat vlaknima koja pomažu probavi da bude u pokretu. Ako tražite namirnicu bogatu hranjivim sastojcima koju je lako spremiti, onda je batat idealan za vas. Dodajte začine po vašem izboru i spremite ukusni sos i uživajte u obroku koji će koristiti vašim crijevima.

Jabuke

Vjerovatno jedna od najzdravijih namirnica na planeti, jabuka je korisna za ljudsko tijelo na mnoge načine. Ona je također važna za zdravu probavnu funkciju. Jabuke su bogate pektinom - dijetalnim vlaknom koje pomaže u održavanju kilaže. Nemojte guliti kožu, obzirom da je ona puna vlakana.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su sve popularnije u zdravim dijetama. One su bogate proteinima koji vam satima daju osjećaj sitosti. Osim toga, odličan su izvor vlakana. Iako su sitne, sjemenke su pune hranjivih sastojaka poput kalijuma. Možete ih dodati u napitak poput smoothieja, jogurt ili zobene pahuljice.

Podijeli članak