Lakše je nego što misliš: U mjesecu ramazanu nagrada 266.000 dolara za 4.000 koraka dnevno

Promicanje zdravog načina života

Saudijsko ministarstvo sporta pokrenulo je kampanju za sveti muslimanski mjesec ramazan kako bi promovisao fizičke aktivnosti i zdrave navike tokom posta.

Muslimani širom svijeta od 2. aprila do 2. maja poste, što znači da ne smiju 30 dana od izlaska do zalaska sunca konzumirati hranu i piće niti bilo kakve druge supstance. To zna da bude jako teško, ali na taj način se muslimani "čiste" i vjeruje se da doprinosi zdravijem životu i veselijem duhu.

U Saudijskoj Arabiji nude 266.000 dolara nagrade u kampanji pod nazivom "Lakše je nego što mislite". Cilj je promovisati zdrav način života tokom svetog mjeseca, ali i fizičku aktivnost svojih ljudi.

Oni koji budu učestvovali u zanimljivom izazovu morat će izvršiti najmanje 4.000 koraka dnevno ili ukupno 12.000 tokom mjeseca ramazana kako bi nastupili u nagradnoj igri. Dobitnici će biti poznati nakon Ramazana i obaviješteni putem aplikacije.

Osim toga, Ministrarstvo sporta u Saudijskoj Arabiji je u saradnji s drugim organizacijama organizovalo razne turnire u mnogim gradovima u različitim sportovima, kako bi se probudila svijest o bavljenju sportom i fizičkim aktivnostima.

Inače, tokom mjeseca ramazana i za vrijeme posta mnogi izbjegavaju veće napore zbog nedostatka hrane i vode, naročito u toplijim danima. Mnogi sportisti unatoč postu ne odustaju od svojih aktivnosti, a francuski napadač Karim Benzema, iako postač, dao je tri gola Chelseaju navečer u Ligi prvaka u 3:1 pobjedi Real Madrida.

Neki poput Khabiba Nurmagomedova odbijali su da se bore za vrijeme posta, odnosno mjeseca ramazana, ali u konačnici je to odluka svakog čovjeka pojedinačno i ne postoji najbolji odgovor na pitanje da li vježbati ili ne za vrijeme ramazana.

Podijeli članak