"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način

Opterećenje od 30kg

Probleme sa kičmenim stubom ljudi su prvo počeli izazivati nepravilnim držanjem, zatim nepravilnim položajem pri sjedenju i obavljanju različitih poslova. Kompjuteri su počeli uništavati pored donjeg dijela kičme i sam gornji, vratni predio, a čini se da će mobiteli i tableti dovršiti posao.

Naime, sve češći su slučajevi teških oštećenja gornjeg dijela kičmenog stuba, koji se na kraju moraju rješavati hirurškim putem.

Radi se o tome da moderni čovjek zahvaljujući mobilnim telefonima i tabletima u prosjeku dnevno provede 2 do 4 sata u položaju sa pogetom glavom naprijed, što je i više nego alarmantan podatak.

Doktor hirurg Kenneth K. Hansraj, koji je specijalizovan za operacije kičme i koji radi u Centru za operaciju kičme i rehabilitacijsku medicinu u New Yorku, pojašnjava o kako pogubnoj pojavi se radi. Naime, prema njegovim riječima, držanje glave u položaju u kom gledamo prema dole, na vrat stvara pritisak od skoro 30 kilograma, što slikovito možemo opisati kao stanje u kom nam za vratom sjedi 8-godišnje dijete.

Zbog toga je on napravio posebnu brošuru koja prikazuje položaje glave nagete pod različitim uglovima, od 0 do 60 stepeni, povezanim sa odgovarajućim težinama izraženim u kilogramima.

Jednostavno, ono što moramo shvatiti što je moguće prije, i što moramo preporučiti svim ljudima iz svoga okruženja je to da se radi o jako pogubnoj pojavi, te se svim silama treba truditi da zadržimo ispravni položaj te da sam mobitel podižemo visočije prema očima bez spuštanja glave.

Podijeli članak