Za muškarce: Riba i vježbanje za veću plodnost

Korisni savjeti

Redovne tjelesne aktivnosti pored izbjegavanja prerađenog mesa, a konzumiranja ribe u većim količinima su razlog povećanog broja spermatozoida - zaključak je najnovijih istraživanja rađenih na Harvardu. 

U Harvardskoj školi za Javno zdravstvo su urađena ispitivanja na 150 muškaraca kako bi se otkrili određeni segmenti u životnom stilu koji utječu na plodnost. Tačnije, fokus je bio na prerađenim mesnim proizvodima, konzumiranju ribe i vježbanju.

Saznalo se da oni ljudi koji koriste prerađeno meso između jednog i tri obroka dnevno imaju manji broj spermatozoida od osoba koje su to jele malo manje, a oni koji su redovno jeli ribu su ima 34% veći broj spermatozoida, naročito oni koji su unosili losos i tunu. 

Nevezano za ovo, druga istraživanja su bila fokusirana na vježbanje sa ovom istom stavkom, a kao najpotentna sportska aktivnost definitivno su jake i kardio vježbe, ali i one sa umjerenim intezitetom. 

U cijeloj priči o više spermatozoida osnovan razlog je povećanje koncentracije testosterona. Najprirodniji, najzdraviji i najjeftiniji način za održavanje optimalnog nivao testosteronske koncentracije su tjelesne vježbe u bilo kojoj uzrasti. Seksualno raspoloženje praćeno kvalitetom spermom uvijek može biti dobar parametar za vašu sportsku spremu. 

Podijeli članak