Čudo od bake: Istrčala maraton u 92. godini

Svjetska rekorderka

Istrčati kilometar bez pauze, za ogromnu većinu osoba u najboljim godinama zvuči kao pretežak izazov, dok sama pomisao na trčanje dužinom od 42 kilometra i 195 metara, ravna je naučnoj fantastici. Upravo tu dužinu je istrčala 92-godišnja bakica Harriette Thompson.

Ova naprosto fascinantna žena, postala je najstarija osoba u historiji koja je uspjela istrčati jednu maratonsku utrku, utrku čiji cilj mogu preći samo najspremniji od najspremnijih.

Vrijeme od sedam sati, 24 minute i 36 sekundi, ostat će zapamćeno kao vrijeme koje je ostvarila ženska osoba stara 92 godine i 65 dana, a oborilo je to rekord postavljen 2010. godine od strane Gladys Burrill, koja je na Havajima sa svoje 92 godine i 19 dana uspjela ostvariti isto.

"Neki smatraju da je to ludost u mojim godinama. Međutim, želim svima pokazati kako godine nisu nikakva prepreka, ako nešto želite i imate volje. Pokušat ću nastupiti i iduće godine", istakla je ova nevjerovatna starica, koja je utrku istrčala u pratnji svog 59-godišnjeg sina.

Inače, najstarija osoba generalno svih vremena koja je istrčala maraton, Indijac je Fauja Sigh, koji je 2011. godine istrčao cijelu dužinu staze maratona u Torontu sa svojih 100 godina! Zanimljivo je i to što je cijelu utrku istrčao sa turbanom na glavi, budući da je pripadnik sikizma. 

Podijeli članak