Odmah nakon vježbanja: Tri stvari koje su obavezne

Rutina nakon treninga

Nakon završetka žestokih napora u teretani, tijelo je vruće, mišići su još zagrijani te počinju sa procesom skupljanja, a izvori energije su na izmaku. Upravo to je vrijeme za pravljenje tri koraka koja se smatraju obaveznim za svakog vježbača.

1. korak: Istezanje odmah po završetku treninga

Dok su mišići i dalje zagrijani, postepenim hlađenjem i njihova vlakna se stišću, a jedini pravi način njihovog hlađenja je takav da se hlade opušteni. Upravo njihovo opuštanje se postiže istezanjem, a i sam efekat treninga se uz pravilno istezanje može dodatno unaprijediti.

2. korak: Presvlačenje 10-ak minuta od završetka treninga

Najgora stvar koja se u žurbi može napraviti je to da se ne presvuče mokra odjeća nakon treninga. Kada se ne stiže otići na tuširanje, barem treba obući suhu i čistu udjeću, a to je važno zbog više zdravstvenih faktora. Sušenje mokre odjeće na tijelu uz povjetarac može biti prilično opasno, uz to, razvoj bakterija i gljivica mogu izazvati kožne infekcije i nastanke akni i drugih problema sa kožom. Presvlačenje treba tempirati po prestanku znojenja, a to je već od nekih 10 minuta po završetku aktivnosti.

3. korak: Obrok nakon treninga

Za razvoj mišića najvažniji korak, jer upravo obrok nakon treninga, za jednog vježbača predstavlja najvažniji obrok u cijelom danu. Mišići se tada oporavljaju i potreban im je što kvalitetniji izvor goriva s kojim bi se lakše regenerisali i koji bi im osigurao rast. Naravno, ovaj obrok treba biti posebno baziran na proteinima, koji su "materijal" za izgradnju mišića.

Podijeli članak