Zašto nikada ne treba spavati s mokrom kosom

Ogroman rizik

Navika koju posebno imaju osobe sa dužom kosom, koju je svakako veoma mučno sušiti po toplom vremenu, ipak bi trebale znati da svoje zdravlje izlažu brojnim rizicima. Ne radi se tu o prehladama i sličnim problemima za koje je dokazano da su obični mitovi, već o nizu drugih mogućih poremećaja.

Lomljenje kose

Prvi i jedini estetski problem, a koji bi mogao veliki broj dama odgovoriti od ideje uvijanja kose u peškir i odlaska u krevet, je taj što se mokre vlasi kose u tom slučaju dodatno izlažu riziku lomljenja. Pomicanje glave tokom noći, upravo vodi do ove neželjene pojave, a kosa se mnogostruko lakše lomi mokra nego kada je suha.

Glavobolja

Kako ljudski mozak tokom sna prolazi kroz različite faze odmora, jednu od njih, čuvenu REM fazu, uz najveći stepen odmora moždanih elemenata, karakteriše i to da izaziva povećanje temperature. Vlaga, ali i dodatna nemogućnost hlađenja, posebno zbog peškira, izaziva glavobolju koja se itekako osjeti nakon buđenja.

Razvoj gljivica

Znoj, odumrle stanice kože i tjelesna ulja, sve su to stvari koje se nalaze na jastušnicama i jastucima. Naravno, to znači da koliko god fizički istresali i provjetravali predmete na kojima spavamo, oni i dalje predstavljaju dom za bakterije i grinje. Kada se svemu tome doda toplina i posebno vlaga koja pogoduje razvoju mikroorganizama, gljivice su nešto čemu sami omogućavamo razvoj odlukom o odlasku na spavanje sa mokrom kosom.  

Podijeli članak