Šest aktivnosti koje troše najviše kalorija

Trčanje, plivanje, ili?

Kada je riječ o kardio aktivnostima, trčanje i vožnja bicikla definitivno nisu jedine vježbe koje pomažu žestokom topljenju kalorija, i u konačnici samih masnih naslaga. Među kardio vježbe se mogu još uvrstiti i aerobik, plivanje, preskakanje konopca, ali i svi drugi načini vježbanja u visokim intervalima i s visokim intenzitetom. 

S obzirom na njihovu raznolikost, koja pruža mogućnost odabira željene vježbe koja odgovara mogućnostima i samoj volji vježbača, trebalo bi znati i kolika je efikasnost svake od ovih aktivnosti posebno.

Aerobik

Iako postoji cijeli niz podvrsta aerobika, zajedničko za sve njih je to da predstavlja jako efikasnu fizičku aktivnost, koja omogućava topljenje kalorija u rasponu od 500 pa čak do 700 na sat vremena, zavisno od težine.

Vožnja bicikla

Jedna od najzabavnijih fizičkih aktivnosti koja se veoma lahko može kombinovati sa stvarnim potrebama transporta, svakako je vožnja bicikla. Na taj način, moguće je spaliti oko 500 kalorija u jednom satu. 

Trčanje

Najčuvenija kardio vježba od svih, s kojom najveći dio fizički aktivnih osoba održava kondiciju i svoju tjelesnu formu, za sat vremena može potrošiti oko 550 kalorija.

Plivanje

Plivanje je jedna od najefektinijih fizičkih aktivnosti bez ikakve sumnje, budući da zahtijeva rad svih mišića tijela, i ne samo nogu i ruku kao što to možda naizgled djeluje. Ova efikasna aktivnost omogućava potrošnju od čak 650 do 700 kalorija po satu.

Preskakanje konopca

Jedno od najboljih mogućih zagrijavanja, ali i kardio vježbi generalno. Ne zahtijeva puno prostora, oprema je minorno jeftina, a za sat vremena spaljuje oko 750 kalorija, što je prilično nevjerovatno.

Vježbe visokog intenziteta

Sve ostale vježbe koje se mogu izvoditi u intervalima visokog intenziteta, mogu biti efikasne do te mjere da omoguće topljenje i po 300 kalorija za samo 20 minuta. Čak i sa vježbama s tegovima je moguće izvesti jedan takav "HIIT" trening, a suština je u potpuno skraćenom ili nikakvom periodu odmora između serija. Kombinacija niza vježbi sa sopstvenom težinom poput sklekova, trbušnjaka, čučnjeva, skokova, barpija, može rezultirati fantastičnim treningom visokog intenziteta, koji po potrošnji kalorija premašuje sve ostale vježbe.

Podijeli članak