Najbolji savjeti za poboljšanje mentalnog zdravlja

Zdravo tijelo i zdrav duh

Pored ogromnog niza zdravstvenih problema koje tijelu nanosi moderni stil života, i mentalni dio zdravlja jednako žestoko strada, pa su depresivna stanja i svi drugi oblici mentalnih poremećaja također problematika s kojom se ljekari sve češće susreću.

Kao što se svakom zdravstvenom problemu pristupa kroz niz koraka od kojih su prvi obično neka vrsta samopomoći, tako je i sa mentalnim tegobama na koje je moguće dosta efikasno i samostalno djelovati. Tako stručnjaci preporučuju sljedeće.

Više sna

Prva i osnovna promjena koju treba napraviti kako bi se mentalno stanje okrenulo na bolje je omogućavanje tijelu da se kvalitetno odmori i regeneriše. Manjak sna se krije kao uzrok iza cijelog niza bolesti od kojih je čak i dijabetes. Kada je riječ o mentalnom zdravlju, tu je uloga sna posebno značajna.

Pozitivno okruženje

Okruženost negativnim i depresivnim ljudima može značiti samo jedno - loš uticaj i prenos negativnosti i emocionalno iscrpljivanje. Sretni i psihički najzdraviji ljudi su okruženi osobama koje ih podržavaju i koje su vedre bez obzira na to kroz kakve izazove u svojim životima prolaze. Nekada je dovoljno izmaći se od ustaljenog okruženja, ili upoznati nove ljude da bi sve postalo ljepše.

Meditiranje/molitva

Za psihički smiraj i otklanjanje stresa, jedna od naučno potvrđenih metoda je smiraj i privremeno isključenje iz životne užurbanosti kroz neku vrstu duhovnog "punjenja baterija". Bilo da se radi o molitvi, ili o nekoj vrsti meditacije, sve to pravi promjenu na psihičkom stanju i obično vodi do popravljanja mentalnog stanja.

Odvajanje vremena samo za sebe

Životni stil koji zahtijeva mehaničko obavljanje najčešće istih zadataka iz dana u dan, uzima danak i od psihičkog zdravlja, pa je nekada odvajanje samo jednog sata vremena za šetnju (po mogućnosti u prirodi) sve što je potrebno za "slaganje kockica" i nastavak dalje.

Podijeli članak