Mentalno zdravlje i ljubimci

Kako vam vaša omiljena životinjica pomaže?

Ako imate ljubimca vjerovatno znate za osjećaj ljubavi koji dobijete kada se sklupča pored vas. To nije samo ljubav. Vaš ljubimac zapravo može imati pravi fiziološki utjecaj na vaše tijelo, te može umanjiti simptome anksioznosti, PTSP-a i depresije.

Mentalno zdravlje i ljubimci
Pixabay

Hormoni sreće

Istraživanja pokazuju da interakcija sa psima, posebno s našim ljubimcima, povećava nivo hormona sreće, uključujući serotonin, prolaktin i oksitocin. Ovi hormoni se bore protiv hormona stresa kortizola. Maženje psa u trajanju od 15 minuta može također biti korisno u smanjenju krvnog pritiska.

Vaša životinja vas ne osuđuje

Za mnoge ljude njihovi psi i mačke služe kao poseban psiholog i terapeut. Naše životinje nam pomažu da s njima razgovaramo i riješimo se negativnih misli, a najbolji dio je što nas one ne osuđuju. Kućni ljubimci nam pružaju podršku, te nas nikada neće prekinuti, kritikovati ili dati neželjene savjete. Ljubimac nam daje bezuvjetnu ljubav.

Prisustvo

Kućni ljubimac na početku može biti malo zahtijevan i predstavlja dodatnu obavezu, ali nakon nekog vremena naš krzneni prijatelj postaje poput cimera. On nam nudi svoje fizičko prisustvo i fizički kontakt, zbog čega se nećemo osjećati usamljeno.

Distrakcija

Ponekad nam negativne misli okupiraju dan, te je teško izaći iz ciklusa ponavljajućih negativnih misli. Kućni ljubimci vam mogu pomoći da budete svjesni svog okruženja i da se vratite u sadašnji trenutak. Oni nas nasmijavaju, te preusmjeravaju našu pažnju na igru i aktivnosti.

Zaštita

Za osobe s određenim mentalnim problemima, poput posttraumatskog stresnog poremećaja, kućni ljubimac može biti spas od potencijalnih, stvarnih i zamišljenih prijetnji. Vaš ljubimac vam može pomoći da sigurnije i bolje spavate noću.

Društvena interakcija

Izolacija i neaktivnost mogu biti nuspojave problema s mentalnim zdravljem, ali ako nabavite ljubimca, bit ćete primorani da izlazite u šetnje i da provodite vrijeme u prirodi. Ovako ćete se istinski osjećati sretno i povezano, a psi vam također mogu pomoći da upoznate druge ljude koji isto tako šetaju sa svojim ljubimcem.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak