Greške koje ugrožavaju kičmu i rizikuju povrede

Česte i kod iskusnih

Sve osobe koje su godinama stekle određeno iskustvo s dizanjem tegova i vježbanjem, svjesne su ranjivosti kičme i određenih dijelova leđa. Zbog toga, takve osobe veliku pažnju posvećuju pravilnom držanju, posebno prilikom vježbanja sa velikim težinama, a sve kako bi smanjile mogućnost dobijanja akutne ili čak hronične povrede kičme što je u današnje vrijeme, gdje preovladava sjedeći stil života koji mišiće za podršku kičme čini slabima, postala prava pošast.

Međutim, čak i pokušavajući održati leđa ispravljenima, nesvjesno se prave određene greške koje u kombinaciji sa teškim dizanjima na duže staze mogu ostaviti ozbiljne posljedice. Zbog toga, veoma je važno obratiti pažnju na to da se izbjegnu sljedeće dvije greške.

Hiperekstenzija leđa tokom potisaka iznad

Kombinacija čvrsto stegnutih mišića i leđa postavljenih u obliku luka, u kombinaciji sa teškim potiscima iznad glave, može nanijeti mnogo štete i boli donjem dijelu leđa, lumbarne kičme i uvijek povredama podložnog diska. Za takav tip vježbi, poput vojničkog potiska za ramena i izbačaja, važno je leđa držati pravima, i ne kriviti kičmu niti u jednu stranu, te dodatno raditi na jačanju potpornih mišića poput gluteusa i mišića jezgre.

Savijanje vrata tokom izvođenja vježbi

Iako nije ni blizu toliko često predmet diskusija kao slučaj donjih leđa, problemi s vratnim dijelom kičme često bivaju izazvani upravo lošim držanjem tokom vježbanja. Stručnjaci konstantno upozoravaju na problem kog planetarno izaziva korištenje smartfona, zbog kojih ljudi povijaju vrat i tako na pršljene stavljaju pritisak od procijenjenih 30-ak kilograma. Kada se to sve izvodi tokom izvođenja vježbi i prilikom teških dizanja, stvari postaju mnogo opasnije. Težnja ka savijanjem vrata postoji u cijelom nizu vježbi, a jedna od onih na koje se rijetko obraća pažnja, a koja nosi i jedan od najvećih rizika, vježba je za biceps na čuvenoj Scottovoj klupi.

Podijeli članak