Dijeta šampiona Michaela Phelpsa i dalje je hit

Izaziva čuđenje

Jedan od najvećih sportista svih vremena i najuspješniji plivač ikada, koji je samo na Olimpijskim igrama osvojio 23 zlatne medalje i koji je proteklih dana ponovo zadivio svijet opraštajući se od takmičenja sa najvišeg mjesta na tronu, pravi je fenomen za kog se može reći da je tokom karijere imao dosta drugačiji pristup mnogim stvarima pa i samoj ishrani.

Naime, režim ishrane Michaela Phelpsa objavljen još 2008. godine i dan danas djeluje šokantno, bez obzira na to što je slavni Amerikanac priznao da sada unosi dosta manje kalorija u svoj organizam nego što je to bio slučaj kada je imao 23 godine i kada mu je metabolizam bio puno brži.

Ukoliko želite biti najbolji plivač svijeta, te omogućiti svom (u njegovom slučaju 193 cm visokom) tijelu dovoljno "goriva" za pet sati treninga dnevno, šest dana u sedmici, po uzoru na Michaela Phelpsa takvu ogromnu potrošnju kalorija bi mogli nadoknaditi nekada i sa sulude 4.000 kalorija u jednom obroku. Program doručka iz tog doba Michaela Phelpsa o kojem se i dalje priča, možete pogledati u nastavku.

Doručak šampiona

- Tri sendviča od kajgane sa sirom

- Paradajz, prženi luk, majoneza

- Omlet od pet jaja

- Zdjela kus-kusa

- Tri kriške francuskog tosta/prženica (pohovani hljeb)

- Palačinke s komadićima čokolade

Kao što se može primijetiti, namirnice koje su planirane za konzumiranje pred trening uopšte nisu birane po tome koliko su zdrave, već je glavni naglasak na kaloričnost, budući da trebaju obezbijediti energiju i nadomještanje kalorija koje će biti izgubljene na brutalno teškim treninzima.

Napomena: Upitno je koliko bi i jedan jedini čovjek kakav je Phelps za kog se zna da njegovi mišići stvaraju manje mliječne kiseline od prosječnog čovjeka i čiji metabolizam radi brže, uz konstantnu ovakvu ishranu dobio neželjenih masnih naslaga, pa stoga ostali trebaju znati da bi s ovakvim doručkom vjerovatno dobili samo kontra-efekat i dodatno uništili svoju tjelesnu formu.

Podijeli članak