Stvari koje dokazuju da ste postali jaki

Jednom za sva vremena

Nakon toliko mnogo vremena provedenog u teretani, toliko dizanja težina i toliko uloženog novca u članarine, hranu i suplementaciju, mnogi se pitaju da li su uopšte ostvarili neki napredak, posebno nakon par mjeseci pauze. Za sve takve vježbače, univerzalan je odgovor na pomenutu dilemu.

Ako se možete pronaći u sljedećim situacijama, trebali bi znati da su to elementi uspjeha koji označavaju da je u stvari napravljen snažan napredak, te da svi veoma dobro znaju da dižete tegove.

Na benchu možete izbaciti sopstvenu težinu

Prvi veliki znak napretka je to da se uspjela gurnuti "sopstvena" težina na bench potisku. Kako to nije samo vježba mišića prsa, već složena vježba za čije izvođenje je potrebno učešće većine mišića gornjeg dijela tijela, to je jednostavan pokazatelj da je snaga u mnogome razvijena kroz protekle periode treniranja.

Na mrtvom dizanju možete podići svoju dvostruku težinu

Kraljica svih vježbi koja aktivira sve mišiće tijela, a od koje doslovno bježe početnici, jeste teška za ovladavanje, jeste i preteška za izvođenje sa velikim kilažama, ali omogućava izbacivanje enormnih težina. Jednom kada uz pravilnu pozu i ispravljena leđa uspijete od zemlje odvojiti šipku sa tegovima vaše dvostruke tjelesne mase, znaćete da ste postali jaki.

Potisak iznad glave sa 75% tjelesne težine

Ramena su najpokretniji zglobovi u tijelu, te ujedno i jedna od najpodložnijih tačaka povredama. Uz to, njihovi mišići, deltoidi, ne spadaju u grupe velikih mišića, tako da nisu ni projektovani da iznad glave podižu ogromne težine. Ipak, vježbanjem je moguće i snagu izbačaja ramena uporediti sa ukupnom tjelesnom masom. Pravi pokazatelj snage deltoida je trenutak izbačaja tegova koji teže 75 posto od ukupne mase tijela.

Dvominutno držanje "plank" poze

Plank poza djeluje jednostavno, a u stvari pod iskušenje stavlja sve mišiće tjelesne jezgre. Znak da su trbušnjaci granitno čvrsti, jednostavno je zauzimanje pomenute poze, te održavanje u istoj minimalno cijela 2 minuta.

Farmerov hod sa sopstvenom težinom

Vježba u kojoj se jednostavno uzmu dva tega iste težine u ruke i tako hoda poput farmera dok obavlja teške fizičke poslove, jedna je u nizu složenih vježbi koje jačaju cijelo tijelo. Tako da je znak njegovog cjelokupnog napretka trenutak kada se mogne napraviti farmerov hod sa dvjema teškim bučicama čiji je zbir mase jednak tjelesnoj masi samog vježbača.

Čučanj sa sopstvenom težinom i pol

Svima je poznato da su čučnjevi osnovna vježba za donji dio tijela, kojom su prvenstveno pogođeni kvadricepsi, zadnjica, a zatim i ostali mišići koji grade muskulaturu nogu. Izbačaj šipke s tegovima teškim koliko i sam vježbač, tek je nešto više od polovičnog znaka napretka. Pravi pokazatelj snage je mogućnost izvođenja čučnja sa jednom i pol tjelesnom težinom postavljenom na ramena.

Držanje podignutim na vratilu 30 sekundi

Vježba za koju je potrebna samo jedna poprečna šipka, većini djeluje banalno i jednostavno, međutim, kada se okušaju, svi veoma dobro shvate da je to brutalno teška vježba. Baš zbog toga, održavanje u gornjoj podignutoj poziciji na vratilu u trajanju od barem pola minute, znak je da se snaga prvenstveno leđa i ruku podigla na veoma zavidan nivo.

Podijeli članak