Za najspremnije: Koji sport je najzahtjevniji?

Najteži od najtežih

Kako se mnogi pitaju koji sport je teži i fizički zahtjevniji, istim pitanjem su se odlučili pozabaviti i stručnjaci te napraviti obimniju analizu koja će jednom za sva vremena dati odgovor na pitanje, koji to sport iziskuje najveća fizička opterećenja, odnosno, koji sportisti su najspremniji ljudi na svijetu.

Kako je samo po sebi veoma teško donijeti zaključak jer dosta sportova ima svoje argumente prema kojima pretenduju na poziciju najtežih, analiza je napravljena kroz osam različitih komponenti.

Gledala se tako brzina, snaga, izdržljivost pod opterećenjem, snaga gornjeg dijela tijela, okretnost, fleksibilnost, aerobna izdržljivost, te laktatni odnosno aerobni prag.

Testovi i zaključak dileme o najtežem sportu

Kroz navedenih osam fitness komponenti, analiziran je predstavnik svakog sporta zasebno, a to je značilo sljedeće:

Brzina je gledana kroz vrijeme sprinta na 40 metara. Izdržljivost pod opterećenjem se analizirala kroz broj skokova na kutiju u trajanju od 60 sekundi. Snaga gornjeg dijela tijela je provjeravana kroz sklekove i podizanja na vratilu, a još su se tu našli "t-test", provjera dosega, "beep test", te trčanje na 400 metara za provjeru laktatnog praga.

Nakon svega toga, istraživači su imali jasan poredak sportova prema zahtjevnosti, a jedan se suvereno izdvojio na prvom mjestu - Ironman triatlon.

Zbog čega su se takmičari Ironman triatlona pokazali najspremnijima, ukratko objašnjava sam opis ovog ekstremno teškog sporta u kom je sam dolazak na cilj jednak trijumfu. On se sastoji od 3,86km (2,4 milje) plivanja, 180,25km (112 milja) vožnje bicikla, te istrčavanja kompletnog maratona 42,20km (26,22 milje) i to sve jedno za drugim bez odmora.

Podijeli članak