Kraj vodenoj debljini: Pravila brze transformacije

Eliminišite potkožnu vodu

Iako je voda najvažniji element bez kog nema života i koji čini čak oko 70 posto ljudskog tijela, fitness profesionalcima i entuzijastima je itekako dobro poznat pojam "potkožne vode", kao prvog degradirajućeg faktora fantastičnoj i izrezanoj tjelesnoj formi.

Pozitivna stvar je što se uz dobar pristup, ovog vida debljine moguće najbrže riješiti. Sve što treba je pravilno ispratiti nekoliko koraka i vodenost tijela će prestati predstavljati problem.

Piti više vode

Na prvi pogled znatno povećana hidratacija djeluje kao koračanje u potpuno suprotnom smjeru, ali ipak istina je da ljudski organizam tako funkcioniše brže eliminišući vodu iz tijela, ako postoji stalni veći pristup vodi. Najveći razlog postojanja rezervi potkožne vode je natrij, pa kada se jede previše slana hrana i pije malo vode, direktna posljedica se ogleda u zadržavanju vode ispod kože.

Kako bi se napravio obrnuti proces, potrebno je piti mnogo više vode nego obično, u ovoj fazi dodavanje jednog litra više na uobičajnu količinu, trebalo bi biti dovoljno za postizanje efekta.

Znojenje

Znojenje je genijalan način hlađenja organizma kakvog ne poznaju ni najsavremenije mašine, a ono što je u ovoj priči posebno značajno je to da prilikom znojenja uz izbacivanje vode iz organizma, također biva eliminisan i natrij. Dakle, upravo onaj važni, ali u pogledu borbe protiv potkožne vode i problematični element.

Konzumiranje manje soli i izbjegavanje slane hrane

Dok je 3 do 5 grama soli iznimno važno za ljudski organizam, sve količine iznad toga izazivaju efekat zadržavanja vode, ali i brojne ozbiljne zdravstvene probleme. Manje soljenje hrane i eventualno izbjegavanje jako slanih namirnica, jedan je od najvažnijih koraka prilikom hvatanja vozova ka brzoj transformaciji tjelesne forme.

Više vlakana u ishrani

Većina ljudi ekonomski bogatijih zemalja svijeta uopšte ne unose dovoljno vlakana kroz svoju ishranu, a ovi sastavni elementi povrća, voća i žitarica, izrazito su važni za zdravlje probavnog sistema i čišćenje bubrega i urinarnog trakta. Ukratko, svojim prisustvom čiste, ali i povlače višak tekućina iz unutrašnjosti tijela.

Češća konzumacija "vodenastog" voća i povrća

Kako se hrana može općenito podijeliti na "suhu" i "vodenastu", takav je slučaj i sa samim voćem, kao izvorom ranije pomenutih vlakana, te brojnih drugih elemenata koji su od vitalne važnosti. Kada se vodenasto voće često nalazi na jelovniku, osjećaj žeđi biva eliminisan, a organizam snabdjeven sa dovoljnom količinom vitamina i minerala.

Izbjegavanje višesatne neaktivnosti

Bez obzira na to što većina ljubitelja fitnessa trenira žestoko onih sat-dva vremena, višesatna neaktivnost tokom drugih dijelova dana, kakvo je prvenstveno sjedenje, usporava krvotok i sputava cirkuliranje nutrijenata širom tijela. To automatski znači i usporen proces eliminacije vode i natrija iz tijela, pa stoji u potpunoj suprotnosti od cilja.

Pomoć prirodnih diuretika

Ubacivanje zelenog čaja u jelovnik, ne samo da će značiti čišćenje organizma zbog njegovih snažnih antioksidacionih svojstava, već će i diuretski efekti raditi upravo ono što je potrebno za rješavanje problema vodenosti tijela. Također, ne treba bježati ni od kafe, koja je također snažan ali istovremeno i zdrav diuretik.

Podijeli članak