Modni dodaci koji utiču na krivljenje kičme

Upozorenje kiropraktičara

Istraživanje Britanskog udruženja kiropraktičara usmjereno ka analizi uticaja modnih dodataka koji se svakodnevno koriste, dovelo je do zaključka da su četiri predmeta posebno štetna za dobro držanje i zdravlje kičme.

Štikle i "mule" cipele

Gotovo tri četvrtine žena koje su učestvovale u istraživanju Britanskog udruženja kiropraktičara priznale su da, iako pate od bolova u kičmi, i dalje nose cipele sa visokim potpeticama, kao i moderne "mule", te izgled stavljaju čak i ispred problema sa leđima.

Uske farmerke

Problem uskih farmerki koje su već godinama unazad nezamjenjiv dio odjeće, naravno prije svega misleći na žene i njihovo odjevanje, javlja se zbog ograničavanja slobode kretanja u području bokova i koljena, što utiče na opšte držanje.

Velike i teške torbe koje se nose na jednom ramenu

Opštepoznato je da trend nošenja školskih ruksaka na jednom ramenu veoma loše djeluje na kičmu i držanje, posebno kod mladih osoba čija kičma je još u razvoju. Moda nošenja velikih torbi kod žena, također je promašaj sa aspekta kiropraktičara, posebno kada su natrpane i teške.

Teške "statement" ogrlice

Teške ogrlice koje stvaraju pritisak na jednoj strani vrata, opterećenje su za vratne pršljenove i često se pojavljuju kao uzroci lošeg držanja i pojave boli u vratu.

Sve osobe koje imaju probleme s bolovima u leđima, morale bi u najmanju ruku smanjiti korištenje navedenih modnih dodataka, kako bi pomogle svojoj kičmi da neometano funkcioniše.

Podijeli članak