Top 15 statistički najbržih fudbalera svijeta

Poredak prema brzini

Jedna od vječnih polemika vezanih za najvažniju sporednu stvar na svijetu o kojoj navijači raspravljaju, rezultat je uvijek aktuelnog pitanja - koji igrač je brži i ko je kralj sprinta na fudbalskim terenima. Budući da se većina tih rasprava vodi bez čvrstih argumenata, donosimo statističke podatke o razvijenim brzinama 15 najbržih fudbalskih sprintera ikada, čije će strahovite brzine i ove sezone pokušavati sustići ostali profesionalni igrači najjačih liga.

15. Lionel Messi (32,5 km/h)

Podatak o brzini sprinta omalenog Lea Messija, možda je i najbolji pokazatelj da sav njegov uspjeh nije isključivi rezultat neviđenog talenta. Postizati takvu brzinu, znak je da se radi ujedno o čovjeku koji tako trenira da je među daleko najspremnijim sportistima svijeta.

14. Cristiano Ronaldo (33,6 km/h)

Čovjeka čiju magiju s loptom imamo sreću gledati u isto vrijeme kada i maestralnog Lea Messija, već odavno svi prepoznaju kao možda i najspremnijeg sportistu na svijetu. Cristiano je strahovito brz, a njegov najbrži zabilježeni sprint je ostao na 14. mjestu.

13. Aaron Lennon (33,8 km/h)

Engleski krilni igrač čija glavna karakteristika su prodori po protivničkim bokovima brzinom svjetlosti, sa razvijenom brzinom 33,8 km/h je 13. najbrži fudbalski sprinter.

12. Theo Walcott (34,3 km/h)

Arsenalov rekorder u brzini sprinta, Theo Walcott je na službenim mečevima uspio razviti najveću brzinu od 34,3 kilometara na sat, munjevito se krećući ka protivničkom golu.

11. Eric Bailly (34,5 km/h)

Bjelokošćanski snažni stoper Eric Bailly kog je Jose Mourinho vidio kao dugoročno rješenje u zadnjoj liniji Manchester Uniteda, univerzalac je koji je sposoban prvo razbiti protivnički napad, a zatim i nevjerovatnom brzinom povesti kontra-napad.

10. Sadio Mane (34,70 km/h)

Brzonogi krilni Senegalac Sadio Mane, upravo je zahvaljujući svojoj brzini kombinovanoj sa tehnikom uspio ostvariti tako veliku karijeru. Po ostvarenom vremenu, deseti je najbrži sprinter na fudbalskim terenima.

9. Hector Bellerin (34,77)

Desni bek čiji ulazak u svijet fudbala je bio identičan putu velikog Cesca Fabregasa, u dresu Arsenala je uspio protrčati terenom pri brzini od 34,77 km/h, što je fantastično deveto ostvareno vrijeme.

8. Gareth Bale (34,9)

Čuveni sprint velškog majstora koji se dogodio na okršaju Real Madrida i Barcelone u finalu Kupa kralja, bez ikakve sumnje je jedan od najsilovitijih prodora ikad viđenih u fudbalu gdje su i odbrambeni igrači najvišeg nivoa fizičke spreme. Gareth Bale je tada razvio brzinu od 34,9 kilometara na sat.

7. Kyle Walker (35,12 km/h)

Desni bek koji je svojim sposobnostima zadivio samog Pepa Guardiolu, prije dolaska u Manchester City je uveliko važio za jednog od igrača sa najžešćim mogućnostima prodora. Zabilježen je njegov sprint od čak 35,12 km/h.

6. Jamie Vardy (35,12 km/h)

Fenomen engleskog fudbala Jamie Vardy, nije slučajno bio jedan od igrača koji su Leicesteru donijeli historijsku titulu prvaka Premiershipa. Radi se o fizički ekstremno spremnom igraču koji je postigao šesto najbolje vrijeme sprinta viđeno na terenima.

5. Lynden Gooch (35,16 km/h)

Amerikanci nisu često viđeni vrhunski fudbaleri koji igraju u timovima Starog kontinenta, a mladi Lynden Gooch je upravo jedan od njih. Radi se o jednom od najbržih aktivnih veznih igrača svijeta.

4. Mathew Leckie (35,18 km/h)

Australski internacionalac koji je većinu karijere proveo igrajući u njemačkim timovima, igrač je koji igra na poziciji krila, a gdje je sposoban zaobilaziti protivničke bekove brzinom od čak 35,18 km/h, što je istovremeno i rekord Bundeslige.

3. Antonio Valencia (35,2 km/h)

Kada je Alex Ferguson doveo Antonija Valenciju na Old Trafford sada već davne 2009. godine, vjerovatno ni sam nije pomišljao da će taj brzonogi momčić doći do kapitenske trake njegovog kluba. Ovaj pouzdani ekvadorski atleta, spada među top 3 najbržih igrača sa istrčanim vremenom kakvo može samo sanjati većina fudbalera.

2. Shane Long (35,31 km/h)

Dok Mathew Leckie drži rekord sprinta ostvarenog u njemačkoj Bundesligi, Shane Long je igrač kom je ta čast pripala u Premier ligi Engleske. On je u dresu Southamptona protrčao terenom razvijajući brzinu od 35,31 km/h, što je bilo dovoljno za sjajno drugo mjesto na ovoj listi.

1. Arjen Robben (37 km/h)

Rekordni sprint viđen na fudbalskim terenima, djelo je Holanđanina Arjena Robbena. Ovaj maestralni fudbalski profesionalac, svoje remek-djelo je napravio na Svjetskom prvenstvu praveći prodor prilikom kog je sa brzinom od čak 37 km/h ostavio sve kolege daleko iza sebe.

Podijeli članak