Pet čudovišta bodybuildinga: Tada i danas

Drastične promjene

Na vrhuncu svojih karijera, bodybuilderi sopstvena tijela guraju i preko samih granica njihovih mogućnosti, pa ne treba ni čuditi što privlače toliko pogleda gdje god se pojave. Međutim, ostaje pitanje šta se desi kada dođe vrijeme da se "pusti gas", koliko silovit pad forme tada nastaje i šta uopšte bude sa zdravljem?

Kao odgovor na to pitanje, možda je najbolje pogledati kako izgledaju danas neki od onih koji su svojevremeno bili najveći i čijim monstruoznim tijelima su se čudili i divili svi.

Dorian Yates

Šesterostruki šampion svijeta, poznat je kao prvi "mass monster" koji je svojom pojavom promijenio koncepciju bodybuildinga u svijetu. Rođen je 1962. godine i sa zadržanim značajnim djelom impresivnog izgleda tijela korača šestom decenijom života.

Ronnie Coleman

Vjerovatno i najveći bodybuilder koji se ikada pojavio i pored kog su svi drugi izgledali mali, karijeru je završio sa osam najvećih šampionskih titula. Također, završio je i sa zaostavštinom u vidu teških povreda pa je ne tako davno morao krenuti sve iz početka kada je izgubio većinu mišića tokom oporavka od operacije promjene kukova nakon koje je morao ponovo učiti hodati. Inače, Ronnie Coleman je 1963. godište.

Paul Dillett

"Mass monster" Paul Dillett, sa svojih 185 centimetara visine, na takmičenjima je iznosio suhih 129 kilograma mišića, što je prilično nestvarna pojava. Dillett je 1965. godište i danas teži neuporedivo manje.

Gunter Schlierkamp

Njemački div rođen 1970. godine, koji je na bini znao težiti i do 136 kilograma, 2006. godine je okončao svoju profesionalnu takmičarsku karijeru. Danas, desetak godina nakon prestanka takmičenja, dosta je manji, ali izgleda veoma vitalno i sigurno pet do deset godina mlađe od svojih vršnjaka.

Chris Cormier

Veliki IFBB PRO bodybuilder koji se cijele dvije decenije takmičio širom svijeta, od 1987. pa do 2007. godine, ušavši u petu deceniju života i dalje je jedan od onih ljudi koji izgledaju veoma vitalno i koji su izvukli ono najbolje iz sportskog života produživši zadržavši mladalački izgled. Cormier je inače rođen 1967. godine, te kao i njegove kolege i dalje trenira čisto održavajući kondiciju.

Podijeli članak