5 namirnica koje unapređuju lučenje testosterona

Optimizacija muškog zdrav

Poboljšanje produkcije testosterona i unapređenje plodnosti muškaraca dokazano se postiže uključivanjem vježbi snage, ali i pametnim odabirom namirnica u ishrani. Kada se konkretno govori o unapređenju muškog zdravlja, s te strane se posebno preporučuje povećano konzumiranje pet specifičnih namirnica.

Sjemenke tikve

Sjemenke tikve su dobar izvor cinka, omega-3 masnih kiselina, bakra i vitamina K, te se posebno mogu pohvaliti anti-upalnim svojstvima koji štite organizam od karcinoma, artritisa i osteoporoze. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju krvotok u genitalnim organima, što sve zajedno čini ovu malu i mnogima omiljenu grickalicu jako dobrom za reproduktivno zdravlje muškaraca i sve ostalo što proizilazi iz poboljšanog lučenja testosterona.

Nar

Studije su pokazale da sok od nara poboljšava erektilnu funkciju i kvalitetu sperme. Također su zabilježeni interesantni rezultati istraživanja u kom su ispitanici muškog i ženskog spola trebali svakoga dana piti po čašu soka od nara. Kod oba spola je zabilježeno povećanje prisustva hormona testosterona u krvi i bila im je pojačana seksualna želja. Pomenuto istraživanje je provedeno na Edinburgh univerzitetu, gdje je zaključeno da ljudi koji imaju naviku da redovno piju sok od nara imaju 16 do čak 30 posto veće nivoe testosterona od onih koji ga ne konzumiraju redovno.

Školjke

Školjke su ekstremno bogate cinkom, za kog se dobro zna da ima snažan uticaj na produkciju i kvalitet spermatozoida.

Bijeli luk

Bijeli luk je prirodni afrodizijak i pojačava produkciju sperme. Sadrži sastojak poznat pod imenom alicin koji pojačava izdržljivost spermatozoida i poboljšava cirkulaciju krvi. Selen je također jedan od elemenata koji se mogu naći u bijelom liku, a i on je također istraživanjima utvrđen pomagač za postizanje veće kvalitete sperme.

Zeleni čaj

Pored cijelog niza dokazanih antioksidativnih svojstava zelenog čaja po kojima je posebno poznat i cijenjen, jedno naučno istraživanje iz 2012. godine je otkrilo da zeleni čaj sadrži i malu dozu sastojka nazvanog EGYGG. Efekat tog sastojka za muško reproduktivno zdravlje je takav da neutralizuje slobodne radikale i poboljšava plodnost.

Podijeli članak