Koji je čaj najzdraviji: zeleni, bijeli ili crveni

Antioksidansi i minerali

Visok udio antioksidanasa razlog je što se zeleni i bijeli čaj sve više koriste u kozmetičkim preparatima, dok je rooibos bogat mineralima i vitaminima. Ispijanje šoljice kvalitetnog biljnog čaja može povoljno djelovati na vaš nervni sistem te spriječiti pritisak koji uzrokuje stres.

Biljni čaj može biti i mješavina nekoliko biljaka koje mogu imati različite korisne učinke na tijelo. Za razliku od uobičajenog, biljni čajevi se ipak ne rade iz lišća biljka već su napravljeni od cvijeća, korijenja, kore, stabljike i drugih dijelova.

Zeleni čaj – najzdraviji od svih čajeva

Naučno je dokazano da zeleni čaj sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Visok udio antioksidanansa glavni je "krivac" za usporeniji proces starenja kože, pa mnogi kozmetički laboratoriji nastoje izvući što više prirodnih ekstrakta u kremama protiv starenja. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, te stimuliše razgradnju masnoća, pa se preporučuje što više ga piti ako ste na dijeti ili se pokušavate riješiti celulita. Uz to je izvrstan protiv upala, pospješuje krvotok i obnavljanje kože. Osim na fizičko, veliki su njegovi učinci i na mentalno zdravlje pa je tako efikasan u borbi protiv depresije, povećava mentalnu aktivnost, koncentraciju i motivaciju.

Bijeli čaj – eliksir mladosti

Stoljećima je poznat kao čarobni sastojak od kojeg se postaje mlađi, pa je smatran i glavnim sastojkom "eliksira mladosti". Zbog minimalne obrade i pomne selekcije najmlađih listića, bijeli čaj je još bogatiji antioksidansima od zelenog, kao i drugih prirodnih sastojaka koji toniziraju i umiruju kožu te poboljšavaju mikrocirkulaciju. Stoga se koristi u hidratantnim kremama i preparatima za revitalizaciju kože.

Rooibos – majčino čudo

Crveni čaj ili rooibos zbog ljekovitosti i bogatstva esencijama koje čuvaju ljudsko zdravlje poznat je i pod nazivom "majčino čudo". Bogat je željezom, kalijem, natrijem, kalcijem, bakrom, cinkom, magnezijom, fluorom i manganom. Medicinskim istraživanjima pokazao je izvrsne rezultate kod probavnih tegoba, a pomaže i kod regulacije pritiska i protiv depresije. Samo dvije šoljice čaja dnevno zadovoljit će potrebu našeg organizma za C vitaminom, pa je izvrstan u borbi protiv gripe i prehlade. 
Osim zanemarivih količina tanina, ne sadrži ni kofein pa je pogodan za one koji vole šalicu čaja u svako doba dana pa i prije spavanja. Opustit će vas, osloboditi od stresa i napetosti i pripremiti vas za uplovljavanje u ugodne snove.

Podijeli članak