Istezanja koja reduciraju štetu nastalu sjedenjem

Dugotrajno sjedenje

Dugotrajno sjedenje je iznimno štetno za ljudsko tijelo i što je najgore ne postoji način potpunog poništenja svih negativnih efekata koje nosi sa sobom. Ipak, postoje određene vrste istezanja koje značajno mogu reducirati štetu koja nastaje. Radi se o sedam vrsta istezanja koje bi svaka osoba primorana na dugo sjedenje tokom dana trebala zapamtiti i redovno izvoditi.

Istezanje fleksora kukova

Spustiti se u pozu iskoraka, te koljeno zadnje noge spustiti skroz na tlo. Rukama se osloniti na koljeno prednje noge istežući tako mišiće oko kukova, poznate kao fleksori kukova. Nakon jedne, isto uraditi i sa drugom stranom.

Istezanje prsa uz pomoć štoka od vrata

Stati na prag, rukama dohvatiti štok od vrata u visini glave ili malo iznad, te napraviti korak naprijed tako da ruke ostanu čvrsto fiksirane. Ubrzo će se osjetiti snažno istezanje prsa.

Istezanje latova

Spustiti se u pozu pretklona ispred klupe, ograde ili drugog predmeta visine kukova. Šakama se osloniti, te ispravljenih koljena i laktova dalje praviti savijanje prema dole. Osjetit će se jako zatezanje u latissimusima.

Istezanje zadnjih loža

Zadnje lože se mogu istezati na više načina, a najjednostavniji je prosto savijanje tijela maksimalno prema dole uz obavezno potpuno ispravljena koljena.

Gluteus most

Gluteus most je jedna od najboljih vježbi za mišiće zadnjice, ali koja pritom isteže i cijeli niz manjih mišića okolo donjih leđa, koja su inače posebno problematična ljudima koji dugo sjede. Osloniti se na plećke i na stopala, te zadnjicu podići što je moguće više praveći most.

Propeta kobra

Leći na pod na stomak, te glavu i gornji dio tijela odići od zemlje što je moguće više. Balansiranjem rukama izbačenim sa strana olakšava se posao, samo je važno da se ne oslanjaju na tlo i ne olakšavaju zadatak.

Plank

Poznata vježba za tjelesnu jezgru, prilično "restartuje" tenzije u mišićima nastale sjedenjem. Izvodi se što je moguće dužim zadržavanjem na nožnim prstima i podlakticama. Obično su dovoljna dva držanja, tj. dvije serije od po 30 sekundi.

Podijeli članak