Do 2050. godine nestat će čokolade?!

Ima li nade?

Ova vijest, ili nadamo se samo nagađanje, nas je dobro uzdrmala. Početi skupljati zalihe? Svakodnevno se prejedati? Ima li nade? Čokolada će se prestati proizvoditi do 2050. godine, najavili su u svojim najmračnijim prognozama naučnici.

Nije riječ o kultu zdravlja ni totalitarističkoj odluci Kim Jong-una koji će do tad vladati svijetom. Ne, ne, biljka kakaovac čija su zrna osnovni sastojak čokolade u opasnosti je od nestajanja. Razlozi su, pogađa, klimatske promjene i globalno zatopljenje, što posebno ugrožava baš kakaovac. Da bi se plodovi ovog stabla razvili i dozrijeli potrebni su određeni uvjeti. Kakaovac raste na vlažnom i toplom tlu, temperatura uvijek mora biti oko 20 stepeni Celzijusa, a najbolje može da uspijeva na području 20 stepeni južno i sjeverno od ekvatora.

Zbog globalnog zatopljenja to geografsko područje je posebno u opanosti. Doći će do isušivanja tla, a ono će uzrokovati razne bolesti za biljku kakaovac. Također, mnogo je kakaovca u vlasništvu siromašnih obitelji koje sebi neće mogu priuštiti kupovinu sredstava za zaštitu biljaka, navodnjavanje i sl.

Istraživači su ispitali 294 lokalne plantaže stabla kakaovca i došli do zaključka da gotovo 90% uzgajivača neće imati uvjete za održavanje svojih plantaža. Godina 2050. je po njihovim izračunima posljednja godina do koje će se uzgajati i proizvoditi kakaovac.

Da ne bismo završili u crnom tonu (jer ko može ići kroz život bez čokolade?!), postoje predviđanja da će se plantaže kakaovca preseliti na višu nadmorsku visinu. Čak 300 metara više u planine koje su sada rezervisane samo za životinjski svijet i prirodne šume. Što će opet pokrenuti cijeli lanac posljedica; spasit ćemo kakaovac, a uništiti hiljade kvadratnih kilometara šume i istrijebiti pokoju životinjsku vrstu.

Ako ste se dvoumili hoćete li danas ili tek sljedeće sedmice pojesti kockicu čokolade, mislimo da je pravi trenutak da je pojedeš odmah!

Podijeli članak