9 aktivnosti na otvorenom idealnih za ljetne dane

Besplatne i zdrave

Na finansije nikada ne treba gledati kao na ograničavajući faktor u svijetu fitnessa, jer uvijek postoji toliko mnogo drugih opcija da većina ljudi čak nisu ni svjesni. Štaviše, neke od najboljih fizičkih aktivnosti su potpuno besplatne i ne zahtijevaju nikakvu uplatu mjesečne članarine.

Devet aktivnosti na otvorenom je posebno prikladno za tople ljetne dane, pa nakon što ih navedemo u nastavku, automatski će prestati važiti svaka isprika kojom mnogi pravdaju svoju lošu kondiciju i zapuštenu tjelesnu formu. Krenimo redom.

1. Trčanje u intervalima

Ako vam je zamorno dugotrajno trčanje i to jednostavno ne želite, informacija da postoji mnogo efikasniji način trčanja mogla bi vam biti od koristi. Radi se o trčanju u intervalima, kraćim sprintevima nakon kojih ide šetnja i odmor, pa zatim opet novi krug visokih izazova. Interesantno je i omogućava prelazak većih distanci bez mnogo problema.

2. Planinarenje

Tokom lijepog vremena, ne postoji nijedna jeftinija i pritom za cjelokupni organizam bolja aktivnost od planinarenja. Radi se o izazovu za tijelo koji istovremeno osvježava i um, jer prelijepi krajolici koji se ne mogu vidjeti iz prevoznih sredstava, jednostavno čine život ljepšim, s kakvim god brigama živjeli i tako krenuli u planine.

3. Plivanje

O plivanju kao fantastičnoj tjelesnoj aktivnosti ne treba previše trošiti riječi. Dovoljno je podsjetiti da je to aktivnost koja aktivira svaki mišić u tijelu, a da je idealno vrijeme za korištenje svih blagodati koje pruža dovoljno duboka voda, upravo ljeto.

4. Vožnja bicikla

Vožnja bicikla je sve omiljeniji način prevoza, ali i jedan od najzdravijih vidova rekreacije. Ni tu ne treba glavnu riječ imati finansijska pozadina, jer odličan posao rade čak i stara bicikla, samo treba provjeriti osnovne elemente - točkove, upravljač i kočnice, kako ne bi izazvali neželjene probleme, a ostalo uopšte nije toliko važno. 

5. Preskakanje konopca

Dječija igra preskakanja konopca, uopšte nije neozbiljna i istinski dječija, jer se radi o kalorijski vjerovatno i najefikasnijoj kardio vježbi koja postoji. Nekoliko serija preskakanja pokrenut će metabolizam i sam krvotok, ojačati mišiće nogu i potrošiti neslućeno mnogo kalorija. Sve to uz dobru zabavu.

6. HIIT vježbe

Poput trčanja u intervalima, HIIT vježbe u intervalima visokog intenziteta, mogu se izvoditi vani kombinujući više različitih vježbi jednu za drugom. Nakon jednog iscrpnog kruga ide odmor, pa prelazak u drugih kruh vježbi izvođenih u visokom intervalu. Takav način vježbanja je dokazano efikasniji od kardija, jer osim što troši jako mnogo kalorija, istovremeno i jača mišiće i zbog teških izazova tjera ih na potrošnju kalorija i satima nakon što se okonča trening.

7. Penjanje stepenicama

Stepenice mnogim ljudima nisu drage i uvijek koriste lift i sve ostale načine izbjegavanja takvog načina penjanja. Međutim, to je greška jer se radi o izvanrednoj prilici za vježbanje i za održavanje tijela zdravim. Zbog toga, svi koji imaju pristup većem broju stepenica, mogu ih jednostavno koristiti kao svoj poligon za vježbanje i istinski brz način nabijanja kondicije.

8. Trčanje po plaži

Aktivnost koju će svi vrlo rado zamisliti, u stvari je spoj fizičkog izazova i uživanja u krajoliku. U svakom slučaju, trčanje na plaži bi trebalo izvoditi rano ujutro zbog niza razloga, prije svega zbog vrućine koja se mora izbjeći kako sve ne bi preraslo u vrlo rizičan izazov koji graniči sa toplotnim udarom. Drugi razlog je svakako izbjegavanje kupača kojima nikako ne bi bilo prijatno da im neko trči preko peškira.

9. Rolanje

Rolanje je aktivnost koja se u društvima često kombinuje sa vožnjom bicikla. Radi se o vidu relaksacije i fizičke aktivnosti koja pruža mnogo uživanja brzim prolaskom uređenim stazama, a koja može biti i vrlo praktična znajući da većina rolera u ruksaku nose patike koje u svakom trenutku mogu obući i mijenjajući role preći u ležerniju varijantu.

Podijeli članak