Slabija snaga mišića vodi do ranije smrti

Dovoljna motivacija

Za početak vježbanja svima je obično potrebna određena doza motivacije, a ako bi pogledali samo rezultate jednog od najnovijih istraživanja, ljudima bi trebalo biti sasvim dovoljno da krenu u izazov jačanja svog tijela.

Radi se o zaključku naučnika sa Michigan univerziteta, koji su uporedili podatke o snazi stiska pojedinaca i jasno uvidjeli da oni čija je snaga manja imaju i do 50 posto veći rizik od ranije smrti. U istraživanju je inače uzelo učešće 8,326 žena i muškaraca starijih od 65 godina, a od njih se zahtijevalo da stiskom dinamometra ostvare svoj maksimalni mogući stisak, čiji su rezultati kasnije korišteni za istraživanje.

Utvrđena je neka centralna vrijednost od 39 kg za muškarce i 22 kg za žene, te su sve osobe sa manjim ostvarenim rezultatima smatrane slabijima. Interesantno je da se upravo ta grupa slabijih osoba, kojih je inače bilo 46 posto, pokazala kao mnogo ranjivija u kasnijim godinama života, a što se posebno odnosilo na sposobnost samostalnog života i ranije nivoa smrtnosti.

Dr. Kate Duchowny koja je inače bila vođa istraživanja, pojasnila je o čemu se radi:

"Održavanje snage kroz život, posebno u kasnijoj životnoj dobi, ekstremno je važno za dugovječnost i neovisno starenje. Snaga stiska ruke bi trebala biti integralni dio ranije intervencije, što bi moglo dovesti do povećane dugovječnosti i nezavisnosti pojedinaca. Vjerujemo da se ove tačke jače odražvaju na mijenjanje trendova populacije starijih Amerikanaca, te da slabost mišića predstavlja ozbiljan zdravstveni faktor za zabrinutost".

Podijeli članak