Vrijeme kada se budite u noći govori mnogo o vama

Kineska medicina

Buđenje tokom noći je povezano sa društvenim i fizičkim stanjem čovjeka, a vrijeme u koje se to dešava otkriva i s kakvim se problemima mučite. Ne baš uvijek, ali vrlo često.

Danas ćemo se pozabaviti razlozima zbog kojih prekidate svoj san u određenim periodima noći, čime se posebno bavi tradicionalna kineska medicina. Prepoznajte se i otkrijte šta to znači!

Od 21:00 do 23:00

Ako se budite u tom dijelu noći, vjerovatno ste pod stresom i muče vas događaji koje ste preživjeli tog dana ili ono što vam predstoji sutra. To remeti protok energije, do kojeg može doći i ako se hranite nezdravo.

Od 23:00 do 1:00

Kada se budite u ovom intervalu to znači da vas nešto muči. Grizete se zbog nečega što ste rekli, uradili ili možda propustili uraditi, a trebali ste. Prema drevnom kineskom vjerovanju, to je vrijeme kada se jin energija pretvara u jang. Jin simbolizuje ženski aspektn (egativno, tamu, blagost, vlagu, noć i dobre strane svega), a jang muški (pozitivnost, vedrinu, čvrstoću, suhoću, dan i dominantne aspekte). Buđenje u to doba može značiti i da konzumirate previše nezdravih masnoća.

Od 1:00 do 3:00

Ako se budite baš u ovbo doba, vjerovatno ste ljuti i frustrirani, puni negativne energije koja se nakupila tokom dana. Ovo doba je vrlo važno za tijelo jer tada najaktivnije izbacuje otrove, detoksikuje se i obnavlja. Jetra ispušta toksine, stvara molekule važne za probavu, doprinosi stvaranju nove krvi itd. Ako s njom nešto nije u redu, budit ćete se u ovo doba.

Od 3:00 do 5:00

Ako gledamo duhovni aspekt života, mogući razlozi buđenja u ovo vrijeme su tuga i bol. Od fizičkih razloga može biti da vam je hladno dok spavate, a može ukazati i na probleme sa plućima i nedovoljan ulazak kiseonika u organizam.

Od 5:00 do 7:00

U ovo vrijeme noći aktivno je debelo crijevo, a toksini koji su tokom noći profiltrirani i razgrađeni polako odlaze iz tijela. Ako se budite u ovo doba to znači da ste jeli prekasno ili da imate naviku da jedete lošu i nezdravu hranu punu raznih štetnih sastojaka.

Podijeli članak