Gubitak kontrole nad tijelom: Šta je paraliza sna i da li je opasna?

Zastrašujuće iskustvo za mnoge

Osjećate se kao da ste budni, ali nikako ne možete pomjeriti tijelo? Možda ste doživjeli paralizu sna.

Gubitak kontrole nad tijelom: Šta je paraliza sna i da li je opasna?

Ovo je stanje koje pogađa veliki broj mladih ljudi, te se često opisuje kao osjećaj teškog pritiska na grudima. Dok se pokušavate pomaknuti ili proizvesti zvuk ništa se ne dešava. Ovo stanje su brojna istraživanja identificirala kao paralizu sna.

Kada se ona dešava?

Paralizu sna mogu doživjeti odrasli muškarci i žene, a najčešće počinje tokom adolescencije. Paraliza sna može imati više uzroka, a neki od najčešćih su:

  • Nedostatak sna
  • Raspored sna koji se često mijenja
  • Mentalna stanja poput stresa ili bipolarnog poremećaja
  • Spavanje na leđima
  • Drugi problemi sa spavanjem, poput narkolepsije ili noćnih grčeva u nogama
  • Upotreba određenih lijekova, poput onih za ADHD
  • Zloupotreba supstanci

Ovo je iskustvo zastrašujuće za mnoge upravo zbog osjećaja koji nam sprječava da se krećemo ili govorimo. Mnogi ljudi imaju noćne more tokom paralize sna te ih opisuju kao halucinacije. Kako bismo ušli u REM fazu spavanja potrebno nam je oko 90 minuta, ali ponekad se to može desiti i čim legnemo da spavamo. Dok smo u REM fazi, naša tijela ostaju paralizirana. Iako je ovo zastrašujuće iskustvo, paraliza sna se ne smatra ozbiljnim zdravstvenim problemom.

Evo nekoliko stvari koje trebate znati o ovom stanju:

Paraliza sna se može pojaviti u jednom od dva slučaja, kada se tek budite (hipnopompično) ili kada zaspite ( hipnagonično stanje).

Često se pojavljuje kao rezultat nedostatka sna i povezuje se s poremećajem koji se naziva narkolepsija. Depresija, upotreba supstanci poput alkohola i anksioznost također mogu biti fakotori koji doprinose pojavi paralize sna.
Brojna istraživanja su pokazala koliko je ovo zapravo česta pojava. Prema istraživanju Univerziteta Waterloo 25 do 30 posto učesnika je izvijestilo da su barem jednom doživjeli blaži oblik paralize sna, a 20 do 30 posto je ovaj fenomen doživjelo u više navrata.

Epizoda paralize sna može trajati nekoliko sekundi, a u nekim slučajevima i duže. Obično djeluje kao da traje puno duže nego što to zapravo jeste.

Jeste li vi ikada doživjeli paralizu sna?

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak