Odjeća za vježbanje i šta nositi u teretani

Pitanje mnogih

Jedna od prvih dilema s kojom se susreću ljudi koji po prvi put kreću u teretanu vezana je za opremu i pitanje šta uopšte nositi i kakvu opremu birati za vježbanje. Jasno je da oprema ima veliki uticaj na sam osjećaj tokom vježbanja i uveliko može olakšati, ali isto tako i otežati boravak u teretani.

Zbog toga, u nastavku ćemo navesti koji to elementi opreme su neizostavni i osvrnuti se na njihove željene karakteristike. Krenimo redom.

Patike

Ako se bez bilo kog drugog dijela opreme za teretanu nekako i može obaviti trening, bez patika definitivno ne može. Kao osnovni dio opreme za teretanu, patike mogu biti i neke oprane ranije korištene. Međutim, kada je riječ o samim patikama za dizanje tegova, tada sve vrste sa zaobljenim đonom nisu baš mudar izbor, osim ako su isključivo kardio vježbe u fokusu. Prave patike za teretanu su inače sa ravnim đonovima, ali istovremeno i sa podignutim petama kako bi se najbolje i najvažnije vježbe poput mrtvog dizanja i čučnjeva mogle što pravilnije i što sigurnije izvoditi.

Odjeća i pitanje materijala

Kada je riječ o odabiru odjeće za teretanu, prvo pitanje se odnosi na materijale od kojih je oprema proizvedena. Poznato je da pamuk predstavlja najbolji materijal za upijanje znoja i eliminaciju neugodnih mirisa, ali nakon što upije sav znoj pamučna majica ostaje potpuno mokra na tijelu što je krajnje neugodno. Zbog toga su osmišljeni posebni aktivni materijali koji se ponašaju poput naše kože, puštajući znoj da pređe na vanjsku stranu majice, gdje se brže suši a tijelo ostaje prilično suho. Od takvih, istina skupljih, materija su pravljeni sportski dresovi, a dostupni su i razni modeli za rekreativce.

Idealna širina odjeće

Drugi faktor kod izbora idealne odjeće za teretanu odnosi se na širinu odjevnih predmeta u kojim se planira vježbati. Prije svega, ta odjeća ne treba biti preuska jer pravi više problema nego koristi, izuzev kada se radi o specijalnim kompresionim majicama koje poboljšavaju pumpu mišića. Također, odjeća ne treba biti ni preširoka jer je pokretljivost prilikom vježbanja najvažnija. 

Sportski grudnjak

Dok su pravila za ostale elemente opreme i za muškarce i za žene manje-više slična, postoji i dio opreme koji se tiče isključivo dama, a koji im vrlo često zadaje i najveće glavobolje. Radi se o odabiru grudnjaka za trening, koji ne samo da igra ulogu u estetici, već je usko vezan i za samo zdravlje. 

Ono što se bez imalo dilema preporučuje kako od strane stručnjaka, tako i od samih profesionalnih sportistkinja koje vrlo dobro znaju šta je dobro, a šta ne, jeste to da nijedna dama ne bi smjela potcijeniti važnost sportskog grudnjaka. Ne samo da će se osjećati lagodnije i da će svaki pokret izvoditi lakše, već pravilnim izborom kvalitetnog sportskog grudnjaka eliminiše i svaku mogućnost povreda mekog tkiva grudi.

Podijeli članak