10 pogodnosti kelja

Novi kralj povrća?

Na današnjici kelj se smatra kralj povrća, a vjerovatno da ste pitali većinu stanovništva šta je kelj prije 20 godina više od 40% stanovništva to ne bi znalo. Međutim popularnost kelja se značajno povećala u zadnjih nekoliko godina i ne postoji znak koji ukazuje na to da će se ta popularnost smanjiti.

Zašto se baš kelj posmatra kao kralj povrća danas? Pored njegovog sjajnog ukusa, kelj sadrži razne fitohemijske spojeve koji imaju mnogo zdravstvenih koristi.

U nastavku, body.ba vam predstavlja 10 značajnih pogodnosti kelja.

Kelj smanjuje mogućnost da bolujete raka

Kelj pripada porodici kupušnjača, a kupušnjače su poznate po hranjivim materija kao što su karotenoidi, što značajno smanjuje rizik da bolujete od raka i raznih očnih bolesti. Hlorofil u kelju se vezuje za kancerogene heterociklične amine, koji se generišu kada su mesni proizvodi pečeni na žaru. Vezivanjem na ova jedinjenja hlorofil djeluje kao prevencija u njihovoj apsorpciji u organizmu što se može povezati sa smanjenjem rizika da bolujete od raka.

Poboljšava zdravlje kostiju

Kelj sadrži vitamina K, a ovaj modifikuje strukturu kostiju i poboljšava apsorpciju kalcija u tijelo, što daje snagu kostima. Dodavanjem kelja redovno u ishranu povećavate i unos vitamina K, proteina i kalcija, koji su veoma značajni za razne ćelijske funkcije i zdravlje kostiju.

Pomaže pri varenju

Kelj je bogat izvor vlakna, što povećaje osjećaj zasićenosti i održava redovnu probavu. Pored toga, kelj ne sadrži mnogo oksalata, čiji povišeni unos sprječava apsorpciju kalcija.

Poboljšava kožu i kosu

Savršen omjer omega 3 i omega 6 koji kelj sadrži čini čuda kada su nokti i kosa u pitanju, kada se unosi redovno s uravnoteženom ishranom. Beta-karoten koji se nalazi u kelju pretvara se u vitamin A, neophodni vitamin za stvaranje novih dlaka, obnavljanje kože i noktiju. Vitamin C koji se također pronalazi u kelju proizvodi kolagen koji obezbjeđuje bolju strukturu kože, kose i kostiju.

Manjak kalorija

Kelj ne sadrži mnogo kalorija te je zbog toga preporučen u svakoj dijeti. 1 tanjir kelja sadrži 33,5 kalorija i obezbjeđuje dnevni unos vitamina C, dvostruko više preporučenog dnevnog unosa vitamina A, dosta vitamina K i značajnu dozu masnih kiselina i minerala.

Snažni antioksidans

Kelj je bogat izvor luteina i zeaksantina, snažni antioksidansi koji su povezani s očnim zdravljem i značajno smanjuju rizik od degeneracije makule i katarakte. 

Reguliše krvni pritisak

Jedan tanjir kelja sadrži otprilike 329 mg kalija, važni mineral u svakodnevnoj ishrani za ispravan rad tijela.

Istraživanje je pokazalo da unosom 4069 mg kalija svakodnevno smanjujemo rizik od srčanih bolesti čak i do 49% . Drugo istraživanje je pokazalo da adekvatan unos kalija može smanjiti rizik od moždanog udara.

Smanjuje holesterol

Redovnim unosom kelja pospješujemo smanjivanje holesterola. Kuhani kelj značajno poboljšava kapacitet vezivanja žučne kiseline, što pomaže da se smanji nivo holesterola u krvi s redovnim unosom.

Popravlja raspoloženje

Kelj sadrži mnogo hranjivih materija kao što su karotenoidi i omega 3, iz tog razloga pomaže u borbi protiv depresije i poboljšava raspoloženje. Uz dodatak željeza, folne kiseline, vitamina B6 i proteina stvara se mnogo više serotina i dopamina, takozvani hormoni sreće, koji su neurotransmiteri i regulišu promjenu raspoloženja.

Protuupalno dejstvo

Smanjenje upale u tijelu je ključno za zdravlje, a visoki sadržaj omega 3 masnih kiselina u kelju pomaže tijelu da se bori protiv upala. Upala je bez sumnje razlog raznih hroničnih bolesti kao što su to dijabetes tipa II i srčane bolesti. Prerađena hrana koja sadrži mnogo nezdravih masti je kriva za razne upale u tijelu. Dakle postići ćete smanjiti rizik od upala i hroničnih bolesti izbacivanjem rafiniranih ugljikohidrata, gaziranih pića i crvenog mesa iz redovne ishrane. Savjetujemo vam da počnete ubacivati u svakodnevnu prehranu više voća i povrća.

Podijeli članak