Utjecaj noćne smjene na zdravlje

Budite oprezni

U mnogim firmama, noćna smjena je neophodna za dalji opstanak firme. Međutim radnici koji su zaduženi za te smjene na duži vremenski period imaju mnoge zdravstvene probleme.

Noćna smjena ne utječe samo na zdravlje, također ima veliki utjecaj na produktivnost i sigurnost na radnom mjestu. Koji su to zdravstveni problemi koji nastaju kao posljedica noćne smjene i koje su prevencije da ne bi došlo do tih problema čitajte u nastavku.

Fizičko zdravlje

Noćna smjena je usko povezana sa hroničnim bolestima. Dugoročan rad noćne smjene je usko povezan sa razvojom raznih vrsta raka, metaboličkim, kardiovaskularnim i gastrointestinalnim problemima kao i sa gojaznošću. Naučna istraživanja su dokazala povezanost između nedovoljnog sna i metaboličkim promjenama, također je dokazano da osobe koje rade noćnu smjenu imaju povećan broj triglicerida od osoba koje rade prvu smjenu. Pored toga noćni radnici imaju neregularne i loše navike kada je ishrana u pitanju, što povećava rizik od metaboličkih promjena.

Moguće objašnjenje ovom problemu je da kada osoba radi noću, umjetna svjetlost suzbija melatonin. Tako da osobe koje rade noću ili rotiraju smjene, ne dobijaju dovoljnu količinu sna što je veoma opasno po zdravlje. Pored toga, rad u noćnoj smjeni ometa jednodnevni biološki ritam tijela i dovodi do desinhronizacije sa vanjskim okruženjem. 

Mentalno zdravlje

Noćna smjena može i da poveća prisustvo mentalnih oboljenja kao što je to depresija. Ova pojava je moguća zbog promjene jednodnevnog biološkog ritma. Uz to mogući su i socijalni problemi koji smanjuju sreću i blagostanje.

Ukoliko radite noćnu smjenu, moguće je da ste primijetili da ste udaljeni od prijatelja i porodice.

Smanjena performansa

Moguć je pad produktivnosti i radne sposobnosti iz više razloga. Noćni radnici ne dobijaju dovoljnu dozu sna koja je tijelu potrebna. Ukoliko radite noću borite se sa vašim biološkim satom, koji vas tjera da spavate u noćnim satima i smanjuje sposobnost reakcije. Koncentracija je smanjena i moguće su pojave otežanog fokusa ili sposobnosti da ostanete na zadatku.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje rade noću imaju više grešaka tokom rada. 

Bezbijednost

U određenim poslovima, radnik može da bude ugrožen. Mnoga radna mjesta zahtijevaju zaštitu i njegu drugih, brze odluke, vožnju ili upravljanje mašinama stoga je neophodna sigurnost na radnom mjestu.

Ovo su neki razlozi zbog čega je radnik u opasnosti:

  • Pospanost vodi ka usporenim reakcijama i ometa u donošenju odluka.
  • Noćna smjena ide protiv jednodnevnog biološkog ritma, stoga iako radnik spava određeni broj sati pospanost tokom noći se može dogoditi.
  • Ljudi često loše procijene vlastiti nivo pospanosti, često misle da su pri pravnosti i da su sposobni da donesu dobre odluke, kada je njihova presuda oslabljena.
  • Ponekad nadzor u noćnim smjenama je smanjen.


Postoje mnoga istraživanja koje pokazuju sigurnosne rizike radnika u noćnoj smjeni. Istraživanja su također pokazala da osobe koje rade u noćnoj smjeni dobijaju češće ozlijede naročito osobe koje su više puta u noćnoj smjeni, te da češće griješe na svom radnom mjestu.

Podijeli članak