Kako na najjednostavniji način izgraditi mišiće?

5 koraka uz koje sve postaje lako

Iako izgradnja mišića djeluje kao zastrašujuće težak i zahtjevan proces, u suštini se radi o jednostavnom šablonu i nizu zahtjeva koji ispunjeni garantuju i brzi i održiv napredak i razvoj mišićne mase.

U principu se radi o pet zahtjeva na koje bi trebalo obratiti pažnju i maksimalno ozbiljno ispuniti svakog od njih. Radi se o sljedećem.

Vježbati svaku grupu mišića 2-3 puta sedmično

Za pravi razvoj mišića, važno je redovno vlakna izlagati naporima. S tim u vezi, ključno je pronaći optimalnu mjeru, svaku grupu mišića vježbati redovno, ali ne pretjerivati kako ne bi zbog stalne premorenosti izostao napredak kakav bi se inače mogao ostvariti.

Kalorijski suficit

Blagi kalorijski suficit od 200 do 300 kalorija omogućava povećanje tjelesne mase i to s naglaskom na željeni mišićnu masu. Ako suficita nema, situacija ostaje ista, ako je prevelik, tada se taloži i mnogo masnih naslaga, a što svakako nije cilj.

Unositi 1,5 proteina po kg tjelesne mase ili više

Protein je osnovno gorivo za izgradnju mišića, pa svi koji rade na povećanju mišićne mase trebali bi unositi minimalno 1,5 gram proteina dnevno.

Spavati kvalitetno

Kvalitetan san je jedan od vrlo važnih elemenata na putu ka izgradnji mišićne mase. Radi se o periodu u kom se vrši reparacija oštećenih mišićnih vlakana nastalih uslijed treninga i baš tada se prave nove veze i doslovno rastu mišići. Šest sati sna dnevno je minimum ispod kog nikako ne treba ići.

Biti dosljedan

Vjerovatno i osnovna karakteristika uspješnih bodybuildera je ta što su svi ti ljudi dosljedni i iz dana u dan rade strpljivo na svom napretku, tako da nije ni čudno što su na kraj po izgledu toliko ističu ispred "običnih" ljudi.

Podijeli članak