Zbog zdrave ishrane i navika, Japanci imaju najduži životni vijek. Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u prosjeku žive između 86 i 79 godina. Pored toga, imaju najmanji indeks gojaznosti, sa samo 3%.
Zdrava japanska jela
Japanci svoju hranu unose sirovu, kuhanu ili kuhanu na pari, što je zaista zdrav način spremanja obroka. Međutim, potrebno je i obratiti pažnju na unesenu količinu. Ukoliko želite probati ovaj način ishrane, body.ba vam predstavlje nekoliko zdravih japanskih obroka.
Miso supa
Miso se pravi od fermentiranih zrna soje. Ova jedinjenja imaju antikancerogena svojstva. Pored toga, onemogućavaju stvaranje masnih ćelija.
Edamame
Edamame je priprema nezrelih zrna soje. Unos samih zrna će vam onemogućiti da jedete brzo. Pored toga svako zrno sadrži mnogo proteina, vlakana i omega 3 masnih kiselina.
Rezanci od heljdinog brašna u supi
Takozvani "soba noodles" su japanski rezanci koji se prave od pravog heljdinog brašna. Ovi rezanci su bogati vitaminima B1 i B2, kao i raznim mineralima. Bioflavonoid koji se može pronaći u heljdinom brašnu ojačava kapilare i pomaže osobama koje imaju aterosklerozu.
Sushi
Sushi ili nigiri su mali komadići sirove ribe koji se serviraju uz komadić riže, a mogu se dodati i alge.
Šitake
Šitake gljiva je jestiva gljiva koja se koristi kao hrana i kao lijek u brojnim azijskim zemljama. Šitake je visokoproteinska namirnica koja sadrži sasvim mali broj kalorija.
Morske alge
Morske jestive alge sadrže cink, selen, jod i vitamin B12 (ključni minerali za naše zdravlje).
Wasabi
Ova ukusna namirnica sadrži istu količinu antikancerogenih spojeva koje možemo pronaći u brokuli i kupusu. Pored toga, dokazano je i da wasabi smanjuje rizik od srčanih udara.
Tofu
Baš kao i šitake, tofu je visokoproteinska namirnica koja sadrži mali broj kalorija.
Zeleni čaj
Zeleni čaj je moćni antioksidans koji pomaže pri mršavljenju. Pored toga, zeleni čaj održava i nivo holesterola u krvi.