Šest načina kako istinski povećati nivoe testosterona u krvi

Na prirodan način

Testosteron je hormon koji se slobodno može nazvati ključem muškog zdravlja i fizičke moći.

Još od davnina ljudi pokušavaju povećati produkciju ovog toliko važnog polnog hormona i unaprijediti tijela i živote pripadnika jačeg spola. I dok je medicina uspjela razviti sintetičke načine proizvodnje i unosa testosterona u organizam, to daje samo privremeno poboljšanje, dok prirodni testosteron tek tada počine strmoglavo opadati.

Zbog toga se postavlja pitanje, kako na prirodan način istinski povećati prisustvo testosterona u krvi? Odgovor je većinom vezan za treninge, ali i neke druge životne navike i detaljnije o svemu tome možete pročitati u nastavku.

Uđite i izađite iz teretane brže

Jednostavno - ubrzajte trening ali bez smanjenja obima vježbi. To znači da treba povećati intenzitet vježbi i cijeli trening pokušati odraditi brže. Najbolji primjer takvih treninga su oni koji se rade prema satu, dok se negdje žuri ili kada se naprosto zacrta da trening treba trajati 40-ak minuta i ne više. Tada dolazi do drastičnog povećanja intenziteta i kasnije prave eksplozije testosterona u krvi.

Izvodite više složenih pokreta sa slobodnim tegovima

Složeni pokreti za čiji rad se zahtijeva pokretanje više od jednog zgloba, znače da će biti angažovano više mišića u radu, te da će biti pokrenut jači hormonalni odgovor na rad. Kada se tome doda i rad sa slobodnim tegovima, te izvođenje dosta teških pokreta, sve to predstavlja puni pogodak u pogledu pojačane produkcije testosterona.

Štopajte vrijeme između serija

Vrijeme odmora između serija je u direktnoj korelaciji sa povećanjem intenziteta, odnosno sa uticanjem na pojačanu produkciju testosterona. Istraživanja su pokazala da jednominutna pauza između serija trening čini mnogo produktivnijim u pogledu produkcije testosterona, pa bi štopanje vremena i precizno odmjereno trajanje pauzi moglo biti vrlo važan potez.

S vremena na vrijeme idite i dalje od otkaza

Povremeno se mogu primijeniti napredne tehnike otežanja treninga, a to pored drugih razloga ima i utemeljenje u dokazanom uticaju na pojačanje lučenja testosterona. Jedno od istraživanja koja su jasno pokazala istinitost veze isforsiranih ponavljanja i nivoa testosterona, objavljeno je još 2004. godine u magazinu Canadian Journal of Applied Physiology. Rad nakon otkaza u smislu izvođenja isforsiranih ponavljanja sa "spotterom", drop setova i sličnih varijacija, trebao bi biti s najvažnijim vježbama i, kao što je navedeno, povremen radi očuvanja nervnog sistema jakim.

Ne zaboravite na masti, ali i na ugljikohidrate

Masti su vjerovatno i ključni makronutrijent koji stoji u čvrstoj vezi sa optimalnim lučenjem hormona. Kada nema dovoljno masti u ishrani, cijela priča o zdravom hormonalnom panelu pada u vodu. Zbog toga je važno da u ishranu uvijek budu zastupljene masnoće, a naravno najviše one iz dobrih izvora. Istovremeno treba imati na umu i to da su najmanje dva velika istraživanja pokazala da izjednačavanje unosa proteina sa ugljikohidratima ili čak veći unos proteina od ugljikohidrata, također nepovoljno djeluje na nivoe testosterona otpuštenih u periodima odmora.

Podijeli članak