Najbolje vježbe za dobro zdravlje

Istraživanje Univerziteta Harvard

Bez obzira na vaše godine i fizičku aktivnost, Univerzitet u Harvardu preporučuje nekoliko promjena u našem stilu života.

Svaki vid sporta ili treniranja je koristan za zdravlje, ali postoje neki vidovi koji su prilagodljiviji potrebama svakog pojedinca. Prema istraživanju Harvarda postoje generalizirane vježbe koje će najlakše pomoći da skinete višak kilograma i poboljšate ravnotežu, između ostalog. Evo koje su to vježbe koje je Harvard preporučio.

Hodanje

Hodanje je jedan od najjednostavnijih načina da se počnete upražnjavati zdravi način života, a pored toga nije toliko teško pronaći 30 do 60 minuta dnevno za hodanje.

Plivanje

Prema Harvardu, plivanje se smatra savršenim vidom treniranja naročito za osobe koje boluju od artritisa i osobe koje se oporavljaju od raznih fizičkih bolesti. Pored toga, plivanje i aerobik u vodi poboljšavaju raspoloženje i mentalno zdravlje.

Taichi 

Taichi je savršen vid treniranja za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja zato što miješa pokrete i opuštanje. Takozvana "meditacija u pokretu" se preporučuje osobama bez obzira na njihovu starosnu dob. Pored toga Taichi, kao i joga, smanjuje rizik od moždanog udara.

Trening snage

Treninge snage ne treba miješati sa intenzivnim radom u teretani. Harvard preporučuje umjerenu aktivnost koja je usmjerena toniranju mišića, a ne njihovom razvijanju. Pored toga, trening snage kontroliše tjelesnu težinu, kao i održavanje kognitivnih sposobnosti.

Podijeli članak