Nezdrava hrana je dokazano povezana sa psihičkim oboljenjima

Prerađena hrana koja se generalno smatra najnezdravijom mogućom, a čiji okus je takav da je vole jesti svi, kroz još jedno istraživanje je pokazala da se radi o "slatkom grijehu" čije posljedice su i veće nego što se prvobitno mislilo.

Istraživači sa američkog Univerziteta Loma Linda, utvrdili su povezanost navike konzumiranja nezdrave hrane i mentalnih poremećaja, a sve to je bilo dovoljno značajno za objavu u stručnom listu "Medical Express".

Podaci koji su korišteni za potrebe istraživanja, obuhvatili su čak 240.000 ispitanika koji su odgovarali na ankete u desetogodišnjem periodu od 2005. do 2015. godine.

Uno što je utvrđeno je to da su osobe sa više prijavljenih mentalnih poremećaja u svojoj ishrani koristile više nezdrave hrane, a inače od svih ispitanika njih 17 postoje je imalo neku vrstu mentalnih poremećaja, 13,2 posto umjerenog tipa, a 3,7 posto je patilo od teških mentalnih oboljenja.

"Ovo, kao i druga istraživanja, može da bude veoma važno za terapiju u oblasti bihevioralne medicine", prokomentarisao je prof. dr. Jim Bant, koji je inače bio i autor istraživanja, dodavši da je vrijeme da ljekari počnu pažljivije proučavati uticaj ishrane na mentalno zdravlje pacijenata.

Podijeli članak