Natjerajte mišiće na rast: 5 načina kako napraviti napredak kroz treninge

Male promjene koje puno znače

Da bi mišići rasli i napredak bivao vidljiviji, jednostavno se mora proći granica ugodnosti i samim tim se oni doslovno moraju primorati na rast.

Postoji nekoliko načina otežavanja vježbi i kroz to ubrzavanja napretka, a pet najjednostavnijih i ujedno najboljih alata uvijek raspoloživih vježbačima ćemo navesti u nastavku teksta.

Povećanje otpora

Povećanje otpora ili jednostavnije rečeno veće radne težine, prvi je i osnovni način otežavanja vježbi i ubrzanja napretka kroz treninge. Nakon što se navikne na rad s jednim opterećenjem, tijelo se prestaje prilagođavati i mišići zaustavljaju rast.

Povećanje broja ponavljanja

Povećanjem broja ponavljanja u seriji na vrlo jednostavan način se otežava posao mišićima, ali i izazivaju i veća oštećenja mišićnih vlakana, što svakako rezultira većim napretkom. Međutim, ključno je u tome da se ipak ne vježba s prelaganim kilažama, pa bi se uvijek trebalo truditi povećati broj ponavljanja uporedo sa povećavanjem radnih kilaža, a to nikada nije jednostavno.

Povećanje broja serija

Jedan od trikova unapređenja težine treninga i samim tim uticaja na ubrzanje postizanja napretka je i kroz povećanje broja serija. Iako ne bi trebalo treningom potpuno "uništiti" mišiće jer onda im treba i duže vremena za oporavak, jedna ili dvije dodatne serije ubačene u pravom trenutku, obično mogu donijeti samo bolje rezultate.

Povećanje frekvencije treninga

Frekvencija treninga predstavlja broj treninga u sedmici ili drugoj jedinici vremena, a mnogi su upravo shvatili da je u tome i ključ napretka. Svakako da postoji i krajnja linija nakon koje dolazi premorenost, ali do toga samo rijetki zaista dolaze, zato se u želji za ubrzanjem napretka nekada jednostavno treba povećati broj odlazaka u teretanu.

Smanjenje dužine trajanja odmora između serija

Najjednostavniji način podizanja intenziteta vježbanja se ogleda u skraćenju vremena odmora između serija. Dok se obično pauzira između jednog i dva minuta, samo skraćenje pauze na 30-ak sekundi učinit će trening ubitačnim. Ova metoda primjenjivana povremeno može zaista rezultirati velikim pomakom.

Podijeli članak