Kako se najbolje oporaviti od treninga?

Nakon teških treninga, oporavak je ključ rasta i napretka

Nakon što se odradi težak trening, preostaje to da se sva koncentracija usmjeri ka što efikasnijem oporavku.

Upravo u tom periodu vježbanjem oštećena vlakna se repariraju i povećava se njihova snaga i veličina. Profesionalci zbog toga oporavku od žestokih napora pridaju vrlo veliku pažnju, potpuno svjesni da se radi o trećem najvažnijem faktoru uz trening i ishranu.

Na pitanje kako se konkretno najbolje oporaviti od treninga, slijedi nešto složeniji odgovor koji se uglavnom sastoji od šest koraka.

Unos proteina i ugljikohidrata poslije treninga

Poznato je da unos proteina neposredno poslije treninga predstavlja najvažniji korak ka napretku, ali tu proteini ne bi trebali biti jedini. Ugljikohidrati kao sastavni dio tog obroka su vrlo važni i to ponajviše zbog ubrzanja oporavka i dopunjavanja istrošenih rezervi energije.

Hidratiziranje

Nivo vode u organizmu se direktno oslikava kako na sve tjelesne funkcije, tako i na same fizičke performanse. Zbog znojenja i gubitka vode tokom treninga, vrlo je važno vodu piti prije, tokom i poslije treninga. Treba imati na umu da sam osjećaj žeđi znači da je dehidriranost već nastupila, pa bi trebalo svakoga puta djelovati unaprijed.

San i drijemanje

Najjači ljudi svijeta svoje navike spavanja smatraju toliko važnim da svojih osam sati sna nikako ne žele skraćivati bez obzira na sve ostalo. Isto tako je i drijemanje od 15-ak minuta vrlo efikasan alat za ubrzanje oporavka, a što se može praktično koristiti bilo kada tokom dana.

Suplementiranje vitaminima, mineralima i drugim zdravim dodacima

Jake fizičke aktivnosti pojačano troše ne samo energiju već i sve važne supstance koje se nalaze u organizmu. Tu spadaju vitamini i minerali, koji bi se kasnije trebali pojačano unositi kako kroz ishranu tako i putem samih suplemenata. Svakako postoje i druge vrste suplemenata koji su posebno efikasni za oporavak, a od kojih također proces može biti samo unaprijeđen.

Masaže i korištenje rolajuće pjene

Jedan profesionalni dizač tegova, bodybuilder, pa i bilo koji drugi sportista, svoju sedmicu ne može zamisliti bez redovnih masaža i ozbiljnog rada s ciljem oporavka mišića i cijelog organizma. Pored masaža postoji i mogućnost samostalnog rada sa rolajućom pjenom, a uslijed čega su efekti također izvrsni i koji samo ovise o spretnosti vježbača. Opuštanje zgrčenih mišića i pokretanje cirkulacije omogućava kasniji bolji priliv i kisika, ali i svih drugih hranjivih materija u mišiće.

Tuširanje sa promjenama temperature vode, kupke i sauna

Među načinima opuštanja i popravka od izazovnih treninga neki od efikasnih alata su kupke i odlazak u saunu. Iako to uvijek djeluje hedonistički, istinski profesionalci u svijetu sporta sve to koriste kao sredstva koja im omogućavaju dostizanje maksimalnih performansi na borilištima. Tuširanje sa promjenama temperature vode toplo-hladno i obratno, jedan je od najjednostavnijih načina pokretanja cirkulacije i uvijek odlična stvar za ubrzanje oporavka izmorenog tijela.

Podijeli članak