Zašto se boks smatra perfektnim treningom za tijelo i um?

Četiri velika razloga

Dok danas postoji mnoštvo opasnijih i krvavijih borilačkih sportova, gledajući fizički i psihološki elemenat, boks se i dalje smatra najzahtjevnijim sportom koji postoji.

Istovremeno, treninzi boksa su iznimno cijenjeni čak i u slučaju potpunih rekreativaca koji nemaju težnje da ikada uđu u ring i ukrste rukavice s protivnikom. Radi se o dvojakom efektu bokserskih treninga koji predstavljaju perfektni sklop i zbog četiri razloga ujedno i perfektnu vrstu fizičke aktivnosti.

Boks unapređuje cijelo tijelo kroz više segmenata

Sami treninzi boksa predstavljaju takav sklop vježbi da se može reći da efekte boksa usputno čine i:

  • unapređenje tjelesne figure
  • poboljšanje koordinacije
  • razvoj snage
  • povećanje eksplozivnosti
  • povećanje brzine
  • povećanje izdržljivosti

Boks unapređuje koncentraciju

Kroz treninge boksa poseban akcenat se stavlja na unapređenju koncentracije, a što je vrlo logično kada se zna da u toku meča i jedna sekunda dekoncentracije može biti kobna.

Poznato je da bokseri čak i kao omiljeni kardio rekvizit - konopac za preskakanje, redovno koriste kako bi uz rad na kondiciji istovremeno držali i svoj um oštrim i koncentraciju vrhunskom.

Boks poboljšava percepciju sopstvenog tijela

Stalni rad na koordinaciji kroz treninge, rad na kretnji i brzini, na kraju rezultiraju sa činjenicom da bokseri imaju neuporedivo bolju percepciju sopstvenih tijela od ostalih "običnih" ljudi. Zbog toga su bokserski treninzi posebno korisni u pogledu funkcionalnosti.

Boks "proizvodi" snažne ličnosti

Mike Tyson je znao reći da je boks najusamljeniji sport na svijetu. On jednostavno zahtijeva od boksera da budu i mentalno i fizički spremni i jaki, jer samo oni koji su spremni da sami čine sve da bi postali jači od svojih rivala i koji su svoje umove ustrojili tako da im izvođenje najtežih stvari na svijetu ne predstavlja problem, mogu se nazvati snažnim ličnostima i pravim šampionima.

Podijeli članak